Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitanje razgraničenja

Hrvatska i BiH: mostom protiv mosta

Komarna: Sa stotinama brodica lađari postavili "živi" Pelješki most
Grgo Jelavić/PIXSELL
26.08.2017.
u 08:52

Glavna motivacija otpora za gradnju Pelješkog mosta nije vezana za sam most, koliko za čitav kompleks međudržavnog razgraničenja na moru

Najava završne faze u pripremi Hrvatske za gradnju Pelješkog mosta izazvala je proteklih tjedana i određene negativne reakcije u državnom vrhu susjedne Bosne i Hercegovine. I dok su se lideri stranaka bosansko-hercegovačkih Hrvata i Srba izjasnili u prilog toj gradnji, bošnjački su se podijelili: SDA je protiv, dok SBB BiH načelno kritizira njihovo protivljenje.

No, pokazalo se u međuvremenu i da glavna motivacija otpora nije vezana za sam most, koliko za čitav kompleks međudržavnog razgraničenja na moru. To je, inače, desetljećima neriješena problematika koja se može promatrati i u kombinaciji s ponekim zanemarenim razgraničenjima na kopnu, piše Deutsche Welle.

Uslijed verbalnih okršaja na temu Pelješkog mosta, međutim, pojavila se u javnom prostoru BiH i sumnja da bi zbog tog spora moglo doći do zastoja u gradnji jednog drugog, sličnog objekta. Riječ je o mostu preko Save, između RH i BiH, kod mjesta Svilaj, a koji će biti dijelom autocestovnog koridora 5C, između Ploča i Budimpešte. Taj most sa šest kolnih traka gradi se od prošle godine, i trenutno se vrše radovi na upornjacima u riječnom koritu. 

Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH objasnio je tom prilikom da nema formalnih uvjetovanosti između projekta na Pelješcu i onog kod Gradiške, ali nije skrivao bojazan od indirektnog pogubnog utjecaja jednog slučaja na drugi. 

"Na inicijativu pojedinih članova, Komisija je u dva navrata razmatrala informaciju Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i mosta na Savi kod Svilaja. Komisija je izrazila nezadovoljstvo dostavljenim odgovorima o navedenim pitanjima, te nije usvojila nijedan zaključak ili preporuku vezano za ovu informaciju“, rekao je za DW Ahmed Jalovičić, sekretar rečene komisije, a uz suglasnost Momčila Novakovića kao predsjedavajućeg.

Doznaje se i da se komisija nije bavila pitanjem mosta kod Gradiške, no stav je Novakovića da se taj projekt i onaj pelješki - ne mogu međusobno uvjetovati. Za sljedeću sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 6. rujna, uvrštena je u dnevni red i točka "Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja".

Kroz iduće dane do prvog sljedećeg okupljanja bosansko-hercegovačkih zastupnika, za nadati se da će se stajališta potonjih nekako približiti. Iz Hrvatske za to vrijeme dopiru poruke samo u vezi s Pelješkim mostom, pa je upravo potvrđeno skoro prikupljanje ponuda mogućih izvođača radova – natječaj već traje - i ubrzo nakon toga početak gradnje.

Više pročitajte na ovdje.

Komentara 37

DH
dalibor.hren
10:30 26.08.2017.

Jesu li to bosanci parkirali svoju flotu u hrvatskom moru između kopna i Pelješca? TORPEDO!!!

TT
TTjac
11:52 26.08.2017.

Erdogan će sparkirati razarač u Neumu. Tako je bar najavio.

LO
lojtra1
12:46 26.08.2017.

E pa to ti je kad bosanac glumi slovenca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije