Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALISTIČKA RETORIKA

Hrvatska i Albanija upozoravaju NATO da Srbija pokušava destabilizirati Kosovo

 krstičević, morh
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
16.02.2017.
u 16:49

Vijest o pismu prvi su objavili kosovski mediji, a potom i srpski, pa čak i međunarodna novinska agencija Reuters

Zajedno s ministricom obrane Albanije Mimi Kodheli, ministar Damir Krstičević poslao je pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem se upozorava na novu nacionalističku retoriku iz Srbije koja ima za cilj podrivanje suvereniteta Kosova i destabilizacije sigurnosne situacije na zapadnom Balkanu.

Albanija i Hrvatska traže da NATO prilagodi operativni plan svoje mirovne misije na Kosovu te da se pruži snažnija podrška transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga, koje su sličnije policiji, u Oružane snage Kosova, tj. pravu vojsku. 

Vijest o pismu prvi su objavili kosovski mediji, a potom i srpski, pa čak i međunarodna novinska agencija Reuters, iz pera dopisnika iz Tirane.

MORH je, na naš upit, potvrdio da su ministri Kodheli i Krstičević zajednički uputili pismo glavnom tajniku NATO-a Stoltenbergu.

“Pismo je potpisano i upućeno u kontekstu zajedničkog interesa Albanije i Hrvatske kao članica NATO-a za održavanjem stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na održavanje sigurnosti Kosova.

U pismu je izražena potpora dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i uključivosti, no isto tako je izražena zabrinutost posljednjim događanjima koji mogu utjecati na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu.

U pismu je iskazana snažna predanost i interes dviju država članica Saveza da NATO zadrži pozornost na održavanju sigurnosti Kosova kao i razmatranje konkretnih koraka kako ojačati napore Saveza u izgradnji kosovskih institucionalnih kapaciteta”, priopćeno je iz MORH-a.

>> 'Američki ministar obrane iznimno cijeni hrvatsku vojsku'

>> Mattis: Ne mogu Amerikanci brinuti o sigurnosti vaše djece više od vas samih

Komentara 184

TO
tolitol
17:05 16.02.2017.

Ovo je itekako dobar potez. Od bilaterale očito nikakve koristi jer se sve to zlorabi za unutarnjopolitičke svrhe u samoj Srbiji. Radi se o zemlji koja je još uvijek daleko od europskog mainstreama, što naravno šteti njoj samoj, ali i svim njezinim susjedima. Treba o tome širiti informacije u međunarodnim forumima.

EL
EldersRealm
17:16 16.02.2017.

Par bombi na Beograd i opet ce poceti visegodisnje kmecanje, a zemlje u okruzenju te rak rane civiliziranog drustva imati ce jos par godina mira.

GE
genex
18:16 16.02.2017.

sad je jasno zašto je mali sloba neki dan lajao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije