Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni dvostruki posao

Hrvatska dužnosnica radila i kao konzultantica u Srbiji

Štefica Stažnik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.11.2016.
u 11:30

Je li hrvatska zastupnica pri Europskom sudu za ljudska prava u sukobu interesa kada prima plaću i kao konzultantica EU u Srbiji

Zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) prihvatila je u kratkom razdoblju sredinom ove godine posao konzultantice u Srbiji, otkrivaju dokumenti do kojih je došao Večernji list. Ali, iako na prvi pogled situacija u kojoj osoba zastupa Hrvatsku, pomaže Srbiji i prima plaću na dva mjesta može zvučati kao potencijalni sukob interesa, hrvatski zakon dopušta dužnosnicima da dodatno zarađuju sudjelovanjem u međunarodnim projektima koje financira EU, strana država ili organizacija. Dužnosnici, drugim riječima, ne mogu stjecati prihod negdje drugdje u Hrvatskoj bez prethodnog odobrenja Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, ali mogu stjecati prihod bez takvog odobrenja na međunarodnim projektima u inozemstvu.

Stručnjaci konzultanti

Prema dokumentima Europske unije, Štefica Stažnik, inače zastupnica RH pri ESLJP-u (taj sud nema veze s EU, nego s Vijećem Europe), bila je odabrana kao jedna od ključnih stručnjakinja-konzultantica na projektu podrške osnivanju Pravosudne akademije u Srbiji. Projekt financira EU, a provodi ga konzorcij koji predvodi British Council. Nije neobično da hrvatski stručnjaci sudjeluju kao konzultanti u projektima koje EU financira u sklopu tehničke pomoći Srbiji na njezinu putu prema članstvu u Uniji. No, ovaj slučaj je specifičan jer se radi o aktivnoj dužnosnici koju hrvatski porezni obveznici plaćaju da zastupa Hrvatsku.

Ne vidim postojanje sukoba interesa s mojom dužnošću zastupnice jer poslovi pomaganja razvoju institucije za profesionalno usavršavanje pravosudnih dužnosnika u bilo kojoj državi nisu povezani niti s jednim segmentom poslova zastupanja države pred međunarodnim sudom. Dodatno, smatram da je u interesu Hrvatske kao članice EU da Srbija na svom putu u EU razvije kvalitetne pravosudne institucije koje će pridonijeti vladavini prava kao jednoj od temeljnih europskih vrijednosti – kaže Štefica Stažnik. Dodaje kako se za posao konzultantice prijavila nakon što ju je više organizacija kontaktiralo zbog njezina iskustva u osnivanju i razvoju Pravosudne akademije u Hrvatskoj.

Kratko na drugom poslu

Gospođa Stažnik, naime, ustrojila je i ravnala tom institucijom u RH od 2004. do 2008. Posao konzultantice je prihvatila, ali ga je obavljala “vrlo kratko” prije nego što je morala odustati zbog, kako kaže, neočekivanih obiteljskih i zdravstvenih okolnosti. – U kratko vrijeme obavljanja posla koristila sam neiskorišteni godišnji odmor – kaže. Štefica Stažnik nije bila dužna tražiti prethodno odobrenje Povjerenstva, ali je sada dužna Povjerenstvu prijaviti prihode od tog posla.

– To ću prijaviti u zakonskom roku – kaže gospođa Stažnik. Kako neslužbeno doznajemo, poslovi poput ovoga na koji je bila odabrana Š. Stažnik obično se plaćaju oko 10.000 eura mjesečno. Mjesečna plaća zastupnice RH pri ESLJP-u je oko 14.000 kuna.

Komentara 27

DU
Deleted user
11:41 07.11.2016.

Većina medija i novinskih kuća kao i političara i institucija radi protiv interese hrvatske za srbiju pa zašto nebi i ova dama

DU
Deleted user
11:39 07.11.2016.

Vrijedna žena, tako se to radi. Sigurno je i prekovremene naplatila, ali od nas.

NE
Neonacionalist
11:46 07.11.2016.

Neki bi rekli s punim pravom da je dotična u sukobu interesa ali zasigurno bi se našli drugi koji bi to nazvali sklad interesa .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije