Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska dužnosnica radila i kao konzultantica u Srbiji

Je li hrvatska zastupnica pri Europskom sudu za ljudska prava u sukobu interesa kada prima plaću i kao konzultantica EU u Srbiji
07. studenoga 2016. u 11:30 27 komentara 13739 prikaza
Štefica Stažnik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) prihvatila je u kratkom razdoblju sredinom ove godine posao konzultantice u Srbiji, otkrivaju dokumenti do kojih je došao Večernji list. Ali, iako na prvi pogled situacija u kojoj osoba zastupa Hrvatsku, pomaže Srbiji i prima plaću na dva mjesta može zvučati kao potencijalni sukob interesa, hrvatski zakon dopušta dužnosnicima da dodatno zarađuju sudjelovanjem u međunarodnim projektima koje financira EU, strana država ili organizacija. Dužnosnici, drugim riječima, ne mogu stjecati prihod negdje drugdje u Hrvatskoj bez prethodnog odobrenja Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, ali mogu stjecati prihod bez takvog odobrenja na međunarodnim projektima u inozemstvu.

Milanka Opačić Potpredsjednica SDP-a Opačić otkrila što radi Milanović i zašto je Miljenić njezin favorit za predsjednika SDP-a Zoran Milanović TRENUTNO JE U PREGOVORIMA Zoran Milanović naći će posao u tvrtki iz Bruxellesa?

Stručnjaci konzultanti

Prema dokumentima Europske unije, Štefica Stažnik, inače zastupnica RH pri ESLJP-u (taj sud nema veze s EU, nego s Vijećem Europe), bila je odabrana kao jedna od ključnih stručnjakinja-konzultantica na projektu podrške osnivanju Pravosudne akademije u Srbiji. Projekt financira EU, a provodi ga konzorcij koji predvodi British Council. Nije neobično da hrvatski stručnjaci sudjeluju kao konzultanti u projektima koje EU financira u sklopu tehničke pomoći Srbiji na njezinu putu prema članstvu u Uniji. No, ovaj slučaj je specifičan jer se radi o aktivnoj dužnosnici koju hrvatski porezni obveznici plaćaju da zastupa Hrvatsku.

Ne vidim postojanje sukoba interesa s mojom dužnošću zastupnice jer poslovi pomaganja razvoju institucije za profesionalno usavršavanje pravosudnih dužnosnika u bilo kojoj državi nisu povezani niti s jednim segmentom poslova zastupanja države pred međunarodnim sudom. Dodatno, smatram da je u interesu Hrvatske kao članice EU da Srbija na svom putu u EU razvije kvalitetne pravosudne institucije koje će pridonijeti vladavini prava kao jednoj od temeljnih europskih vrijednosti – kaže Štefica Stažnik. Dodaje kako se za posao konzultantice prijavila nakon što ju je više organizacija kontaktiralo zbog njezina iskustva u osnivanju i razvoju Pravosudne akademije u Hrvatskoj.

Kratko na drugom poslu

Gospođa Stažnik, naime, ustrojila je i ravnala tom institucijom u RH od 2004. do 2008. Posao konzultantice je prihvatila, ali ga je obavljala “vrlo kratko” prije nego što je morala odustati zbog, kako kaže, neočekivanih obiteljskih i zdravstvenih okolnosti. – U kratko vrijeme obavljanja posla koristila sam neiskorišteni godišnji odmor – kaže. Štefica Stažnik nije bila dužna tražiti prethodno odobrenje Povjerenstva, ali je sada dužna Povjerenstvu prijaviti prihode od tog posla.

– To ću prijaviti u zakonskom roku – kaže gospođa Stažnik. Kako neslužbeno doznajemo, poslovi poput ovoga na koji je bila odabrana Š. Stažnik obično se plaćaju oko 10.000 eura mjesečno. Mjesečna plaća zastupnice RH pri ESLJP-u je oko 14.000 kuna.

Zaprimljena prijava

U Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa potvrdili su nam da su zaprimili prijavu koja se tiče ovog konzultantskog posla Štefice Stažnik, ali i naglasili da povjerenstvo još nije o toj prijavi raspravljalo te da nema odluke o (ne)pokretanju postupka. No, postupak vjerojatno ni neće biti pokrenut jer je članak 13. Zakona o sprečavanju sukoba interesa vrlo jasan.

Kad se gledaju kvalifikacije koje EU traži od konzultanata na projektima u zemljama kandidatkinjama, upitno je bi li bivši premijer Zoran Milanović, koji je zainteresiran za takav posao, mogao biti odabran. Š. Stažnik bila je tražena na projektu podrske u Srbiji jer ima isksutva s time u Hrvatskoj. Milanovic nema konkretnog iskustva iz doba pregovora RH s EU.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Deleted user:

    Većina medija i novinskih kuća kao i političara i institucija radi protiv interese hrvatske za srbiju pa zašto nebi i ova dama

  • radilova kosa:

    Vrijedna žena, tako se to radi. Sigurno je i prekovremene naplatila, ali od nas.

  • Neonacionalist:

    Neki bi rekli s punim pravom da je dotična u sukobu interesa ali zasigurno bi se našli drugi koji bi to nazvali sklad interesa .