Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatska će za ovih 5 projekata dobiti 2,4 milijarde kuna iz EU fondova

Na sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda priključit će se 65 tisuća ljudi
21. travnja 2017. u 14:07 7 komentara 298 prikaza
Hrvatska dobiva novce iz EU fondova
Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković preuzeli su danas aplikacijsku dokumentaciju za sufinanciranje EU sredstvima za pet vodnokomunalnih projekata vrijednih 2,4 milijarde kuna. Predana je dokumentacija za projekte Krk, Varaždin, Velika Gorica, Rugvica-Dugo selo i Betina-Murter.

- Ovo je potvrda kontinuiranog rada Ministarstva na pripremi projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova. Samo danas imamo predaju dokumentacije za pet projekata vrijednih 2,4 milijarde kuna. Jačanje sustava odvodnje, vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda povećava kvalitetu života stanovnika i podiže razinu zaštite okoliša. Isto tako, ovi projekti znače poslove za tvrtke koje će biti angažirane na njihovoj realizaciji i imat će značajan učinak na domaće gospodarstvo – rekao je ministar Dobrović.

Uz korištenje EU sredstava čuvamo postojeća i stvaramo preduvjete za nova radna mjesta, naglasio je ministar. Dobrović je posebno istaknuo da se ovakvim projektima osigurava zdrava i pitka voda i štiti okoliš, ali je bitno i da se stvaraju uvjeti za ponovo korištenje pročišćene otpadne vode, primjerice za poljoprivredu i navodnjavanje.

Svečanoj predaji dokumentacije uz ministra i direktora Hrvatskih voda prisustvovali su i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, predstavnici isporučitelja vodnih usluga koji su predali aplikacijske pakete te predstavnici jedinica lokalne samouprave na čijim će se područjima realizirati projekti.

- Kroz ovih pet projekata realizirat će se gotovo 630 kilometara kanalizacijskih kolektora, izgraditi gotovo 200 crpnih stanica te 10-ak uređaja za pročišćavanje. Na sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda priključit će se više od 65 tisuća ljudi – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Također, najavio je da kreće i ubrzana priprema projekata za smanjivanje rizika, prije svega obrane od poplava, te kako će uskoro započeti rekonstrukcija nasipa u Županjskoj Posavini koje je bilo ugroženo u dužini 200 kilometara.

Državna tajnica Spomenka Đurić poručila je da su nam na raspolaganju iznimno velika EU sredstva te je naglasila da upijanje sredstava ide te je bitno i dalje ulagati napore kako bi se iskoristile značajne mogućnosti koje nam se pružaju.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Hrvatskoj je samo za projekte poboljšanja javnih vodoopskrbnih sustava ukupno na raspolaganju oko 7,8 milijardi kuna. U različitim fazama pripreme je 70-ak projekata, od čega je 30-ak njih u visokom stupnju pripreme.

>>Dobrović potpisao financiranje projekata teških 609 milijuna kuna

>>Sedam najvećih hrvatskih gradova dobiva ukupno 345 milijuna eura

Elipso

 • aabbcc:

  Moze samo povratiti dio ulozenog novca u fondove EU a ne dobiti !,

 • mađar:

  Da li je tu i lova za bolnicu Bjelovaru. Prema izrađenim projektima bilo bi pošteno da je u bubnju. Svi na izbore i glasujmo za postojeći kadar u županiji. Stupajmo.

 • Avatar Jovo_Čaruga
  Jovo_Čaruga:

  Nece, Hrvatska godisnje maksimalno izvuce 300 milijuna. Ostatak do 2 milijarde je clanarina.