Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ:

Hrvatska će ulaskom u EU dobiti 12 europarlamentaraca

Gabriele Albertini
The European Parliament
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
05.10.2010.
u 18:38

Do ulaska Hrvatske u EU ta će mjesta popunjavati promatrači, bez prava glasa, s plaćom od oko 7000 eura bruto na mjesec.

”Postoje naznake” da će se u okviru 34. poglavlja pristupnih pregovora, ustanova, na dnevnome redu Međuvladine pristupne konferencije 5. studenoga Hrvatskoj odrediti 12 zastupničkih mjesta u Europskome parlamentu. Rekao je to dopisnicima u Bruxellesu, nakon razgovora u utorak s predsjednikom EP-ova vanjskopolitičkoga odbora Gabrieleom Albertinijem, državni tajnik u MVPEI-ju Andrej Plenković. Ta će mjesta, nakon potpisivanja pristupnoga ugovora, a do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo popunjavati promatrači, imenovani sukladno razmjeru snaga u Saboru, koji će imati pravo raspravljati, ali ne i glasovati. Po plaći, oko 7000 eura bruto na mjesec, neće se, međutim, razlikovati od “pravih” zastupnika.

Plenković je u Europskoj komisiji sudjelovao i na raspravi o Dunavskoj strategiji EU, koju će EK, zajedno s planom djelovanja s više od 100 projekata, predstaviti 15. prosinca. Očekuje se da će Strategija, za koju Hrvatska priprema, po Plenkoviću, projekt kanala Sava-Dunav te niz projekata vezanih uz poboljšanje plovnosti Dunavom, zaštitu okoliša, turizam, malo i srednje poduzetništvo i za energetiku, na snagu stupiti u lipnju 2011.

U okviru Otvorenih dana Odbora regija u stalnome je predstavništvu Baden-Wurttemberga u EU u utorak održana Dunavska večer, na kojoj su se predstavile i hrvatske podunavske županije. U srijedu će se na istome mjestu održati međunarodna konferencija “Budućnost Dunavske regije”. Istodobno će se na trgu Schuman, u srcu bruxelleske Europske četvrti, održati konferencija “Doprinos Jadranske makroregije proširenju EU”.

Komentara 63

OB
-obrisani-
20:03 05.10.2010.

To je samo osnova. Onda dolaze putovanja, karte, hoteli, klopa, izleti, predavanja, posjete sveučilištima. I tako....

UK
Ugo Kajvez
20:56 05.10.2010.

J***te se sa tom EU i vašim snom o 7000 eura brutto plače ........... naj**at će te od onih koji nemaju ni 2000 kn plače i žive ispod praga siromaštva ......... treba vama još jedan Tito izgleda ......

DU
Deleted user
22:45 05.10.2010.

Ma hajde, imamo mi puni sabor krmaka. Penzija 10.000 kuna nakon dvije odradene godine i nitko se ne buni za to, niti SDP, niti HNS, niti SDSS niti HDZ. Namirli svoju guzicu i ko vas šljivi seljačine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije