Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će razmotriti primjedbe EK na telekomunikacijski porez

Potvrđeno da je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes ranije upozorila Vladu zbog novog nameta
08. veljače 2012. u 10:00 14 komentara 6 prikaza
zlatko komadina
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Nakon što je poslala pismo u kojem upozorava Milanovićevu vladu da porez na telekomunikacijske usluge nije u skladu s pravnom stečevinom EU, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes planira u sljedećim danima s ministrom Zlatkom Komadinom razgovarati o toj temi, bilo u izravnom susretu, bilo telefonski.

Suprotni primjer

Najavio je to njezin glasnogovornik, potvrđujući da je pismo, o kojem je Večernji list pisao u utorak, Neelie Kroes poslala 25. siječnja. Kad se, pet dana nakon tog pisma, premijer Zoran Milanović pojavio u Bruxellesu, predsjednik Komisije Barroso i njegovi suradnici spomenuli su Milanoviću taj problem. No, kako neslužbeno doznajemo, premijer Milanović je uzvratio suprotnim primjerom. Požalio se zbog činjenice da Unija nije bila fer prema Hrvatskoj kad je tzv. antidampinške carine za bešavne cijevi počela primjenjivati na cijevi iz Siska, iako su te europske carine uvedene prije svega kao mjera protiv dampinških cijena cijevi iz Ukrajine.

Prijava prijeti i Mađarima

Izvor upoznat s tim razgovorom kaže da je hrvatski premijer rekao da razumije zašto Komisija štiti interese telekom kompanija iz EU koje posluju u Hrvatskoj, ali da ne razumije zašto EU neopravdano primjenjuje carine na bešavne cijevi iz Hrvatske. Nakon te Milanovićeve digresije zaključak je bio da će obje strane razmotriti problem: Hrvatska će razmotriti Komisijine primjedbe na telekomunikacijski porez, a Komisija će razmotriti hrvatske primjedbe na carine na cijevi iz Siska.

Komisija ne pritišće samo Hrvatsku, kao buduću članicu EU, u vezi s porezom za telekomunikacijsku industriju. Francusku i Španjolsku prijavila je Europskom sudu zbog poreza koje su te zemlje uvele 2009., a na putu je da prijavi i Mađarsku.

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • tonc:

    @@@@ BEZ OBZIRA NA PRITISKE mi nismo još u uniji i ne kršimo nikakva ni pravila ni zakone. Strani vlasnici tih. kompanija plačali bi na taj način manji porez jer bi dio otišao u namete RH. To se njima ne ... prikaži još! ne sviđa jer bi oni manje dobili! Sad si zamislimo kako će nas tiskati kad uđemo u uniju, neče nam dati ni prigrabiti sredstva za plačanje članarine a svaku sitnicu će kažnjavati kako bi nadoknadili rashode. Pa .....uživali mi...!

  • friz:

    Hevatsak vlada NESMIJE:oporezivati dobit banaka i tele komunikacija.Ali smije i MORA.smanjiti zdravstvena i soc.prava svojim građanima,smanjiti prava zaposlenima i uvesti im što više poreza,prireza,da jednostavno PROPADNU!!To je neokolonojalistićko prostup globalista-kapitalista iz svijeta!Dobro došli u orwelovu 84-tu!

  • Oger:

    Aha! Zoky ne propusta EU bas sve. Iako mislim da je, zahvaljujuci oporezivanju,1 EUR po minuti za roaming ipak malo puno.