Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će od EU dobiti 102, 7 mil. € za projekte u Poreču i Osijeku

Europska komisija prvog radnog dana nakon ulaska Hrvatske u EU planira objaviti da je odobrila novac za projekte koji će biti uložen u izgradnju pročistača otpadnih voda i unapređenje vodovoda i kanalizacije u Osijeku i Poreču.
01. srpnja 2013. u 11:52 0 komentara 312 prikaza
euro, euri
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Prva dva projekta u Hrvatskoj koja će biti financirana novcem iz Kohezijskog fonda EU bit će pročistači otpadnih voda u Osijeku i Poreču, odlučila je jučer Europska komisija i za to izdvojila čak 102,7 milijuna eura. U prvim satima punopravnog članstva u EU Hrvatska je uz ovo “piće dobrodošlice” osjetila koliko je dobro biti član Unije koja kohezijskom politikom pomaže regijama koje su razvijene ispod europskog prosjeka, kao što je slučaj s obje hrvatske regije.

Očuvanje rijeka i mora

Više od 150 tisuća stanovnika Osijeka i Poreča s okolicom plus još 75 tisuća turista, koliko se procjenjuje da godišnje boravi u Poreču, imat će koristi od ovih dviju investicija koje će, predviđa Europska komisija, stvoriti 300 radnih mjesta. Za gradnju pročistača otpadnih voda u Osijeku, u što ulaze i ulaganja u modernizaciju vodovoda i kanalizacije, Bruxelles je odobrio 53 milijuna eura. Za projekt u Poreču, koji se sastoji od gradnje četiriju pročistača otpadnih voda i popravaka kanalizacijske mreže, Bruxelles je odobrio 49,7 milijuna eura.

– Hrvatska je postala 28. članica EU i kao takva sada će imati koristi od investicija poput ovih koje smo upravo odobrili. Takve investicije pomoći će joj na putu održivog gospodarskog rasta – izjavio je Johannes Hahn, europski povjerenik za regionalni razvoj. Dodao je da su ova dva ulaganja u Osijeku i Poreču dobar primjer investicija kojima je cilj poboljšanje životnih uvjeta građana te istovremeno očuvanje hrvatskih rijeka i mora. Pročistači otpadnih voda smanjit će zagađenje Drave i podzemnih voda pokraj Osijeka te Jadranskog mora pokraj Poreča, u koje sada otječu nepročišćene otpadne vode. – Ovo je važno i za hrvatsku turističku industriju, tako da se radi o investiranju i u gospodarstvo Hrvatske, a i u okoliš – dodao je povjerenik Hahn. Prema priopćenju Europske komisije investicije se financiraju novcem iz Kohezijskog fonda EU u operativnom programu zaštite okoliša.

Posebno odobrenje

Ministri financija zemalja Europske unije prošli su tjedan odobrili povećanje proračuna EU za ovu godinu za 665 milijuna eura namijenjenih financiranju projekata u Hrvatskoj do kraja ove godine. Od 2014. do 2020. Hrvatska će imati na raspolaganju još 11,69 milijardi eura, od čega 8 milijardi eura za kohezijsku politiku te 3,46 milijardi eura za poljoprivredu.

Veliki projekti, koji premašuju vrijednost od 50 milijuna eura s PDV-om, moraju biti odobreni posebnom odlukom Europske komisije, dok je za financiranje manjih projekata novcem iz Kohezijskog fonda dovoljna odluka nadležnih institucija na nacionalnoj razini.

>> Evo koji su ključni datumi na hrvatskom putu u Europsku uniju

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.