Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RJEŠENJE SLOVENSKE BLOKADE

Hrvatska će nadograditi inicijativu Ollija Rehna

30.03.2009.
u 12:09

Nema govora o tome da bi Hrvatska mogla odbiti inicijativu koju je prošlog tjedna europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izložio šefovima diplomacije Hrvatske i Slovenije Gordanu Jandrokoviću i Samuelu Žbogaru, ali nema govora ni o tome da će je prihvatiti u obliku u kojem je ponuđena.

Hrvatska će, doznajemo, inicijativu nadograditi kako bi bilo nedvojbeno da je usmjerena prema potrazi za rješenjem graničnog spora u sklopu međunarodnog prava te je ponuditi slovenskoj strani na sastanku najavljenom za srijedu. Iako se iz slovenskih izvora pojavila informacija da bi u sljedećem krugu pregovora mogao sudjelovati i Martti Ahtisaari, u Zagrebu potvrdu o tome nemaju.

Kompilacija stavova
Iako se Rehnova nova ideja drži u tajnosti, neslužbeno je izišlo u javnost da je to svojevrsna kompilacija stavova koji su se mogli čuti tijekom dosadašnjih pokušaja deblokade pregovora, pri čemu se Hrvatska zauzimala za rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu, a Slovenija za primjenu nedefinirana načela pravičnosti koje bi bilo temelj za politički dogovor o granici na moru.

Domaći diplomatski izvori kažu da je teško razlučiti je li riječ o nekoj vrsti arbitraže, kao modelu više utemeljenom na pravu od posredovanja. Ali upravo zbog nejasnoća kad je riječ o sadržaju ponude ministar Jandroković inicijativu je dao na pravnu ekspertizu kako bi se sagledali svi njezini aspekti i eventualne opasnosti. Danas je dogovoreno da se naprave i dodatne analize te da se Rehnov prijedlog doradi.

Imamo široku potporu
– Hrvatska ostaje pri svom stavu da se pitanje granica ne može miješati s pregovorima o članstvu u EU – poručili su danas predsjednik Mesić i premijer Sanader pošto ih je ministar Jandroković izvijestio o prošlotjednom sastanku. Sanader je istaknuo da Hrvatska inzistira da se problem riješi na Međunarodnom sudu pravde te kako ima široku potporu međunarodne zajednice da se pitanje rješavanja granica ne može miješati s pregovorima. S istim je problemom, ponovio je, Slovenija ušla u EU i NATO, pa se ni Hrvatsku ne može tretirati drukčije.

U bruxelleskim diplomatskim krugovima inače, neugodno odjekuju izjave slovenskih političara koji na Hrvatskoj vježbaju mišiće pred vlastitom javnošću. Jedna je od takvih nedavna izjava ministra Žbogara “Delu”, kojom poručuje da bi pristajanje na Međunarodni sud uzrokovalo pad vlade u Sloveniji. Jedan diplomat u Zagrebu kaže da je takvo povezivanje nonsens jer taj sud djeluje u sklopu UN-a te podsjeća da se i Slovenija obvezala služiti se njime bude li sporova.


Mesić i Sanader jedinstveni

Sanader je nakon sjednice Odbora za NATO istaknuo da Hrvatska ostaje na inzistiranju da se pregovori odvoje od graničnog pitanja te da se granični problem riješi na međunarodnom sudu, a podršku je dobio i od Mesića koji je na upit hoće li RH prihvatiti Rehnov prijedlog odgovorio: “Čuli ste premijera, ostajemo pri svojim stavovima.” (V. Mo.)


Sanaderu na dar divovska pisanica

Jednu od osam velikih pisanica koje su oslikali umjetnici naivci iz Hlebina simbolično je na poklon dobio premijer Ivo Sanader. I dok je oporba u Saboru napadala vladajuće zato što je rebalans proračuna branio samo ministar financija Ivan Šuker, pola Vlade na čelu s premijerom nekoliko metara dalje, pred crkvom Sv. Marka, nazočilo je svečanosti. Ukupno je od poliestera izrađeno 16 velikih pisanica, oslikali su ih naivni umjetnici, a postavljene su na trgovima osam hrvatskih gradova te još osam gradova u svijetu, među ostalim New Yorku, Madridu i Bratislavi. (V. Mo.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije