Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustaški zločini

Hrvatska će dati odštetu za imovinu oduzetu Židovima

'gradska...zgb...10.04.2005 kavana corso snimio:boris scitar'
Foto: 'boris scitar'
1/3
16.02.2012.
u 11:00

Vlada i predsjednik RH suglasni su da žrtvama holokausta treba nadoknaditi štetu, treba samo razraditi načine na koje će se to učiniti.

Čvrsto sam uvjeren da bi izmjene Zakona o povratu oduzete imovine, koje će uskoro uslijediti, isto tako trebale uključivati žrtve holokausta bilo pojedince ili njihove nasljednike, bilo lokalne zajednice, naglasio je predsjednik Ivo Josipović u jučerašnjem govoru u izraelskom Knessetu. Stavu predsjednika – koji je apostrofirao rupu u zakonu po kojem je strancima omogućen povrat imovine oduzete u komunističkom periodu, dok isto ne vrijedi za imovinu konfisciranu za ustaškog režima – slažu se i u Vladi, no dodaju kako još treba razraditi modalitete kako nadoknaditi štetu stradalnicima holokausta.

Zastao povrat

Prema informacijama, iz Izraela je dosad stiglo nešto manje od 200 zahtjeva za povratom imovine, no zahtjevi za povrat židovske imovine dolaze i iz drugih država. Riječ je o vrijednim objektima, vilama i poslovnim prostorima, na izvrsnim lokacijama, poput Vile Rado na Rokovu perivoju u kojoj je živio Vladimir Bakarić. U Židovskoj općini Zagreb jučer nisu bili spremni komentirati riječi predsjednika Josipovića. No, kao što je poznato, ŽOZ i sve židovske općine i denominacije u Hrvatskoj traže povrat od 1941. Naime, prije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je bilo više od 40 židovskih općina, a sam je Zagreb imao oko sedam posto židovskog stanovništva koje je raspolagalo znatnom imovinom. Sam ŽOZ imao je mnoge zgrade i zemljišta, a vraćeno je minimalno – zgrada rabinarijata i zemljište u Praškoj ulici na kojem je bila sinagoga. Budući da je veći dio imovine onaj privatnih osoba, procjenjuje se da je vraćeno tek oko 60 posto oduzete imovine. U zadnjih 15-ak godina gotovo i nema pomaka u povratu. "Vjerojatno čekaju da svi nasljednici umru", glasio je opori komentar aludirajući na činjenicu da povrat imovine vrijedi samo za pripadnike nasljednog prvog reda – djecu, posvojenike, braću, sestre i bračne partnere. Ta se tema spominjala i u bilateralnim susretima s američkim dužnosnicima, primjerice kod američkog potpredsjednika Joea Bidena.

Slučaj Ebenspanger

SAD vrlo otvoreno upozorava da se oteta imovina mora vratiti. Nakon što je Vrhovni sud u rujnu prošle godine potvrdio da nasljednici brazilske državljanke Zlate Ebenspanger imaju pravo na povrat zgrade u Zagrebu, čime su bila otvorena vrata povratu imovine i drugim strancima, odnosno promjenama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme Jugoslavije – čija je vrijednost nešto manja od milijardu kuna – dužnosnici State Departmenta već su u studenome u Ministarstvu pravosuđa razgovarali o tome da se pravo povrata proširi i na strance koji su bez imovine ostali u vrijeme NDH.

– Za nas je to ponajprije pitanje pravde i prava: postoje ljudi za koje pravda nije zadovoljena. Pozicija SAD-a je jasna, tu temu smatramo važnom, ali smo također svjesni da su u Hrvatskoj teška vremena te da Vlada pred sobom ima mnogo teških izazova, i za to imaju našu podršku, no nadamo se da je ovo jedno od pitanja kojima će se baviti – kazao je nedavno za Večernji list američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Komentara 122

PI
pidocha
11:04 16.02.2012.

kako sa i napisa jučer glede posjeta našeg, zvali ga po hitnom postupku, da ubrza povrat, a glede ispirke,klanjaja i stavljanja kapice...to usput

OB
-obrisani-
11:04 16.02.2012.

Vlada i predsjednik RH suglasni su da žrtvama holokausta treba nadoknaditi štetu, treba samo razraditi načine na koje će se to učiniti. Ja mislim da su njima Židovi to već razradili.

Avatar H/S/P
H/S/P
16:18 16.02.2012.

Hrvatska će dati odštetu za imovinu oduzetu Židovima bez da se ispita kako su Zidovi dosli do te imovine???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije