Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna suradnja

Hrvatska C. Gori nudi obuku pilota i zajednički tim za Afganistan

vukelic, podgorica
Foto: Davor Ivanković
1/3
05.07.2010.
u 13:00

Ministri Vukelić i Vučinić dogovarali su suradnju vojnih industrija, a KROKO je već prodao 8000 kompleta maskirnih uniformi vojsci Crne Gore.

PODGORICA - Hrvatska i Crna Gora planiraju značajno proširiti vojnu suradnju. RH nudi da Crna Gora pošalje još veći broj časnika na školovanje na Hrvatsko vojno sveučilište, kao i u pilotsku školu, pogotovo za obuku pilota helikoptera. Planirana je uska suradnja Obalnih straža dviju zemalja, a Crnogorci su posebno zainteresirani za iskustva HV u Afganistanu.

O tome je razgovarano u Podgorici, prigodom posjeta izaslanstva Ministarstva obrane RH, predvođena ministrom Brankom Vukelićem, koje je u Podgorici dočekao ministar obrane Crne Gore Boro Vučinić. Ministar Vukelić izjavio je da predstoji osnivanje zajedničkoga tima instruktora za obuku Afganistanskih oružanih snaga, s perspektivom da se timu pridruže i instruktori iz BiH i Makedonije.

Ministar Vučinić izrazio je veliku želju C. Gore da postane članica NATO-a, u čemu će ova zemlja imati potporu Hrvatske. Na pitanje jesu li razgovarali o sukcesiji, Vukelić je objasnio da to pitanje ne opterećuje odnose dvaju ministarstava jer se ono rješava u drugim institucijama. Svejedno, spomenuo je interes HV-a za vraćanje školskog jedrenjaka "Jadran".

Vučinića su domaći novinari pitali što je s informacijom da RH nudi zaštitu crnogorskoga zračnog prostora svojim ratnim zrakoplovima, na što je ministar odgovorio da je u žarištu takva suradnja s Obalnom stražom i Hrvatskom mornaricom, ali da će se razgovarati i o zrakoplovstvu. Za prezentacije opreme i naoružanja vojske Crne Gore potvrđeno je da je hrvatska tvrtka KROKO u nove uniforme odjenula vojsku Crne Gore, prodala je oko 8000 kompleta maskirnih uniformi, a već su prije nabavljene i kacige Šestan-Busch.

Ministra Vukelića ugostio je u svojoj rezidenciji "Gorica" i crnogorski predsjednik Filip Vujanović. U jakom izaslanstvu MORH-a bili su i Pjer Šimunović, državni tajnik, kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-a, generalbojnik Vlado Bagarić i zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Milan Knežević (Služba za razvoj, opremanje i modernizaciju).

Ključne riječi

Komentara 18

JA
japa
18:41 05.07.2010.

A na ćemu će letit? Na metlama možda?

FE
Felicijen
16:50 05.07.2010.

Na čemu će trenirati? Na Todorićevom helikopteru?

OB
-obrisani-
19:02 05.07.2010.

kroatizacija balkana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije