Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prema britanskom istraživanju

Hrvatska bi u lipnju mogla na britansku ‘zelenu’ listu zemalja

Britanci odlaze iz Hrvatske - cijene avionskih karata drastično povećane
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
19.04.2021.
u 21:01

Britanci u svome izvješću kao najsigurnije turističko odredište s nula slučajeva koronavirusa ističu Gibraltar, a sigurne su i Kina, Island, Izrael...

Kada je riječ o dolasku britanskih turista na Jadran tijekom godišnjih odmora u doba pandemije, Hrvatskoj slijedi jedna dobra i jedna loša vijest. Prema pisanju tamošnjeg The Telegrapha, u ovom se trenutku očekivano ne nalazimo na “zelenoj” listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja, no “vrlo vjerojatno” Hrvatska neće ni na “crvenu” listu skupa s Francuskom, Turskom, Nizozemskom, Švedskom, Belgijom i Luksemburgom – iz političkih i ekonomskih razloga.

Prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja, Britancima se sugerira siguran odlazak u Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island, a na listi poželjnih destinacija trebale bi se naći Malta i Irska, ali i Australija i Novi Zeland, koji trenutačno granice drže zatvorenima za inozemne turiste.

Gibraltar najpoželjniji

Riječ je o izvješću koje je izradio Robert Boyle, bivši glavni strateg British Airwaysa, a njime su potvrđene najave britanske vlade da će samo manji broj odabranih zemalja biti stavljen na “zelenu” listu kada se, 17. svibnja, u Velikoj Britaniji ukine zabrana putovanja u inozemstvo za neesencijalno nužna putovanja.

Izvješće obuhvaća 52 države rangirane prema četiri kriterija tamošnje vlade: stopi cijepljenja, incidenciji novozaraženih, raširenosti sojeva virusa i kapacitetima za sekvenciranje genoma virusa. Prikupljene informacije ujedinili su u jednu tablicu, a samo pet teritorija – SAD, Izrael, Gibraltar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Malta – prelazi “zelenu” granicu od 30 posto populacije koji su primili jednu dozu cjepiva. No, na tablici su se poželjnima pokazali i Australija i Novi Zeland, koji su uspješno zaustavili širenje virusa. Kada je riječ o niskoj stopi zaraze, do 50 slučajeva koronavirusa na milijun stanovnika, na “zelenoj” listi se našlo sedam destinacija: Kina, Hong Kong, Australija, Novi Zeland, Izrael, Island i Gibraltar. Ovu potonju državicu Britanci ističu kao najsigurnije turističko odredište, s nula slučajeva koronavirusa te potpuno cijepljenom populacijom.

I Boris Johnson voli Jadran

Pita li se Britance, većina europskih zemalja i dalje su na “narančastoj” listi, što u prijevodu znači da svaki turist nakon povratka iz takvih država morati u 10-dnevnu kućnu izolaciju, ili na “crvenoj” listi, što pak podrazumijeva da povratnici iz tih država moraju u karantenu u hotel po cijeni od oko 2000 eura po osobi, što dakako znatno poskupljuje putovanje.

Turska, Luksemburg, Finska, Belgija, Francuska, Nizozemska i Južnoafrička Republika u najgorem su položaju zbog visokog postotka novih sojeva na milijun stanovnika. Britancima popularne turističke destinacije poput Španjolske, Grčke, Italije i Cipra nalaze se na “narančastoj” listi zbog visoke stope zaraze, ali s tendencijom prelaska na “zelenu” listu do 28. lipnja, kada vlada planira reviziju liste ovisno o visokoj stopi procijepljenosti. U tom odabranom društvu mogla bi se naći i Hrvatska, ako je suditi prema izjavi glavnog direktora EasyJeta Johana Lindgrena, koji “očekuje da bi i Hrvatska, u skupini s Francuskom, Španjolskom, Portugalom, Italijom, Grčkom, Ciprom i Turskom, mogla biti stavljena na zelenu listu”.

Jezičac na vagi mogao bi biti i britanski premijer Boris Johnson, veliki zaljubljenik u Hrvatsku, koji gotovo svake godine s obitelji ljetuje na Jadranu, a prema dostupnim informacijama, oduševili su ga hrvatski otoci Brač i Mljet te dubrovački akvatorij.

Komentara 2

SO
Sir Oliver
22:04 19.04.2021.

Šišaš Britaniju, Bogu iza nogu, u kutku Europe, nego ima li nade da dodjemo na zelenu listu Njemačke, Švicarske i Austrije, da možemo tamo putovati?

DU
Deleted user
23:55 19.04.2021.

gdje je logika? Mogu u USA koja ima pola miliona umrli a preporucuju Australiju koja ima 1000 ako i toliko neznam broj al znam da je malo nesto.. HMMM sad ti budi pametan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije