Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska bi svake godine mogla primiti 20.063 migranta'

Bruxelleski institut Bruegel napravio je analizu koliko bi Europa godišnje mogla primati novih migranata, ako bi ih prihvaćala u onom broju u kojem to čini SAD.
21. rujna 2015. u 22:20 29 komentara 1514 prikaza
Izbjeglice u Belom Manastiru
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Sjedinjene Američke države izdaju dozvolu stalnog boravka s pravima sličnim kao i kod punog državljanstva, izuzev prava glasanja na izborima, otprilike milijun migranata svake godine. Može li Europa učiniti isto? Europska Komisija odredila je kvote za najnoviji val imigranata, a kriteriji za to bili su veličina populacije, BDP, stopa nezaposlenosti, prosjek prijava za azil...

Bruxelleski institut Bruegel napravio je analizu koliko bi Europa godišnje mogla primati novih migranata, ako bi ih prihvaćala u onom broju u kojem to čini SAD. Prema toj analizi, Europa bi svake godine trebala primiti oko milijun i 270 tisuća migranata, od kojih bi njih više od 152 tisuće bile izbjeglice ili tražitelji azila.

Iako se na prvu broj godišnjih migranata čini velikim, radi se o 0,25 % ukupne populacije EU. Uz iznimku Estonije, Malte i Luksemburga niti jedna članica EU ne bi morala primiti više od jedan posto svoje populacije.

Prema izračunu instituta Bruegel Hrvatska bi na godinu trebala primati 20.063 migranta, što je 0,47 posto populacije.

Prema tablici Austrija bi mogla primati 28.190 migranata, Češka 33.396 migranta, Francuska 150.728 migranata, Njemačka 195.933 migranta, Grčka 20.444 migranta, Mađarska 19.428 migranta, Italija 126.220 migranata, Slovenija 13.079 migranta, a Švedska 31.238 migranta.

>> Oni koji su uspjeli doći do Njemačke slave, a svi izbjegavaju Francusku – evo zašto

>> Ostojić: Otvorit ćemo granicu sa Srbijom tek kad prestanu usmjerivati izbjeglice samo u Hrvatsku

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar kontraadmiraI
  kontraadmiraI:

  To nisu ratne izbjeglice! Na prste dvije ruke možete nabrojati rijetko koju ženu i poneko dijete. Sve su to vojno sposobni muškarci koji masovno pristižu s bliskog istoka i iz Afrike!

 • Avatar majmunranko
  majmunranko:

  Pa ja ne bih imao ništa protiv i 50 tisuća useljenih recimo Japanaca ili Nijemaca svake godine, ali ovo je opet prljava propaganda Večernjeg lista koji nam želi ovdje naseliti Afrikance i bliskoistočnjake, kako se isti ne bi naseljavali u ... prikaži još! Austriju, iz koje dolazi vlasnik Večernjeg lista, a sve sukladno izjavi austrijske ministrice koja je tražila da migranti ostaju ovdje. Ništa od toga, oni hoće Austriju, nek idu u Austriju, a vi u Večernjem cmoljite.

 • Avatar Samo Pozitiva
  Samo Pozitiva:

  jednostavan odgovor: Hrvatska bi svake godine mogla povuci 10 mlrd EUR iz fondova.