Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u italiji

Mlada alpinistica i novinarka smrznula se na smrt na 2000 metara

Foto: Facebook
1/2
22.06.2014.
u 17:03

Iako je bila sa 29-godišnjim kolegom, on nije mogao pozvati pomoć jer mu mobitel nije imao signala pa se nesretna djevojka na Gran Cimu smrznula

Mlada alpinistica iz Hrvatske, 26-godišnja Anja Grgić smrtno je stradala u talijanskim Alpama u noći na petak. Iako je bila sa 29-godišnjim kolegom, no on nije mogao pozvati pomoć jer mu mobitel nije imao signala pa se nesretna djevojka na Gran Cimu, najvišem od tri vrha Lavareda u južnom Tirolu u Italiji, smrznula.

Kako javljaju talijanski mediji, u srijedu ujutro Anja Grgić, inače novinarka Prvog radija, i njezin kolega odlučili su da će se pokušati popeti na Veliki vrh. Problemi su se javili za silaska. Iako je riječ o lakšoj stazi, neki su dijelovi ipak vrlo zahtjevni i teški. Navodno Anja u jednom trenutku više nije imala snage te su morali zastati na visini od oko 2000 metara. Alpinist je krenuo po pomoć, no prije toga nesretnu je Anju osigurao užetom.

No kako je pala noć, ni on nije daleko dospio, tek nekoliko stotina metara te se morao vratiti. Mobitelom nije mogao pozvati pomoć jer nije imao signala. Anja je noć provela na snijegu i hladnoći. Navodno su komunicirali međusobno nekoliko puta sve do 4 sata ujutro kada je Anja prestala odgovarati. Dvoje austrijskih alpinista primijetili su muškarca sljedeće jutro i pozvali pomoć. Pomoć je stigla helikopterom, no Anji nije bilo spasa.

Kolege s Prvog radija odale su počast kolegici riječima:

“Imala je nepunih 26 godina i bila je neobična. A na neobičan nas je način i napustila. Bila je hippie s biciklom s košarom, voljela je posebnu glazbu, posebne ljude i posebne rečenice. Oduševljavala je glasom, nekad zadavala glavobolju tvrdoglavošću, iznenađivala inteligencijom, a sve bi očaravala šarmom. A sada živi negdje drugdje. Mislimo da joj je ovdje ipak bilo previše obično.”

Anja Grgić 11. srpnja trebala je navršiti 27 godina. Kako je sama rekla, ove godine planirala je diplomirati, a u životu je najviše cijenila trud, upornost i rad.

– Ovo je veliki šok i gubitak, bila nam je čast poznavati je – rekla je direktorica programa Prvog radija Ružica Popović.

>> Zahvalio Hrvatima: Speleolog kojeg su spasili HGSS-ovci oporavlja se u bolnici

Ključne riječi

Komentara 87

Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:04 22.06.2014.

Dobro je netko primijetio: ne ide se u alpe s opremom za plazu. I nevjerovatna je cinjenica da je tako neiskusnim izletnicima uopce dozvoljeno uspinjanje na teske vrhove. Mislim da je samo bezumlje ostaviti djevojku da se smrzne u navodnom pokusaju da pronade pomoc dovoljan dokaz totalnog neiskustva.

Avatar babas
babas
17:27 22.06.2014.

Mladost ludost! Mnogi tako izgube glave baveci se opasnim hobijima. Padobranstvo,zmajevi,ronjenje,motori,alpinizam,pa i skijanje .....

AT
Atanazije
21:41 22.06.2014.

Očito je naslov pogrešan, nisu oni bili alpinisti, pa piše o njoj na netu jedino da je išla u teretanu... Precijenila se, nije tjelesno bila spremna za takav napor, da je mogla stići hitna po nju, završila bi vjerojatno u bolnici, a ovako nije izdržala. Oboje očito pojma nisu imali o penjanju i koji je to napor. Zbilja mladost-ludost, i zbilja bi trebali na neki način obavještavati ljude da penjanje nije šala, kao što turisti bauljaju po Biokovo jer misle da je to lagana šetnja... Tužna i mučna vijest...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije