Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisluškivanje

Hrvatin: Sudovi ne moraju postupati po Majićevu naputku

mobitel
Marko Jurinec/VLM
02.03.2010.
u 15:30

Predsjednik Vrhovnog suda rekao je kako je broj kaznenih predmeta starijih od tri godine sveden na 3600 s prijašnjih 15 tisuća te da je u zastari završilo tek jedan posto predmeta ili njih 480.

- Stvari teku normalno, a sudovi postupaju po dosadašnjoj praksi, rekao je predsjednik Vrhovnog suda  Branko Hrvatin odgovarajući na pitanja predsjednika Antikorupcijskog vijeća Željka Jovanovića (SDP) o slučaju ravnatelja Operativno-tehničkog centra Dinka Majića. Ravnatelj je, naime, htio dokinuti praksu da sudske naloge izravno izvršavaju telekomunikacijski operateri, nego je tražio od sudova da odobravanje prisluškivanja ide preko njegova Centra.

Ponovio je da sudovi ne moraju postupati po Majićevu naputku, odnosno svaki nalog davati preko OTC-a i policije, nego da mogu raditi kao i dosad. Izvijestio je da se Majić ispričao i uvjeren je kako nije imao zlu namjeru već je postupio nesmotreno. Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije analiziran je i rad USKOK-ovih sudova. Hrvatin se pohvalio rastom ažurnosti sudova.

Kako je rekao, broj kaznenih predmeta starijih od tri godine sveden je na 3600 s prijašnjih 15 tisuća. No zanimljivo je da je u zastari završilo tek jedan posto predmeta ili njih 480. Za predsjednika Vijeća Jovanovića ohrabrujuće je da je broj predmeta u zastari smanjen te očekuje da se u sljedećoj godini taj broj prepolovi. Članovi Antikorupcijskog vijeća  do detalja su analizirali rad USKOK-ovih sudova pa je tako Željko Horvatić, pozabavivši se statistikom, ustvrdio da 61 USKOK-ov sud ovog trenutka radi na 196 neriješenih predmeta. Prema njegovoj računici, to znači da tri USKOK-ova predmeta po prilici dolaze na jednog suca. No to je otklonio predsjednik Vrhovnog suda ustvrdivši kako postoje veliki predmeti na kojima se sudi po pet mjeseci te da na njima rade i po tri suca, pa da je onda statistika i matematika bitno različita.

Komentara 3

ET
eticus
17:30 02.03.2010.

Presude po brzom postupku uglavnom su tipa \"podijela krivnje\". Na taj način stradavaju žrtve, a korist imaju agresori. Hrvatsko pravosuđe najveća je prepreka svakom boljitku Hrvatske i branitelj korupcije i organiziranog kriminala. Ono se nalazi na vrhu rangliste nepopularnosti u Hrvata i glavna je prepreka za ulaz Hrvatske u EU, naime i ona u svojim uvjetima na prvo mjesto stavlja Hrvatsko pravosuđe. Pitam samo dokle će hrvatski državljani trpjeti takvo pravosuđe - točnije bi ga bilo nazvati Krivosuđe.

BR
branitelj
20:59 02.03.2010.

ni jedan sud u Hrvatskoj ne radi po zakonu pa ni ustavni uvjerio se na vlastitoj koži,za čovjeka je potvrda da postoji domovnica i rodni list a za vlasništvo nad zemljem katastarski i gruntovni izvadak a to ni ustavnom sudu ništa ne znači mada se traže ti dokumenti za ptvrdu

Avatar comparator
comparator
11:55 03.03.2010.

Ako sam deklarirani hrvat i zalažem se da predsjednik države bude isto hrvat,hoću li biti sumnjiv?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije