Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNO Sadović zbog Vukovića naložio provjeru

Hrvatima zabraniti tajne informacije

09.02.2009.
u 23:00

Uhićenje pomoćnika ministra sigurnosti BiH za terorizam i organizirani kriminal Vjekoslava Vukovića u Rijeci poslužilo je da ministar Tarik Sadović pokrene dosad najmaligniju inicijativu vezanu uz osobe dvojnim državljanstvom.

Sporni dopis
Naime, Sadović je uputio dopis tražeći da se svi zaposlenici ovoga ministarstva izjasne o tome posjeduju li dvojno državljanstvo ili ne. Ovakav dopis motiviran je ranije potaknutom raspravom u državnome Parlamentu oko toga da osobe s dvojnim državljanstvom, dakle isključivo u ovome slučaju Hrvati, ne bi trebali imati pristup povjerljivim podacima.

I pri tome se, pokušavajući objasniti smisao ovoga zahtjeva, ministar pokušao “zakačiti” za pravne norme kojima bi, navodno, mogao opravdati opasnost od toga da povjerljivi dokumenti postanu dostupni drugim državama.

To praktično znači da bi Sadović zabranio pristup važnim informacijama najvećem broju Hrvata u državnome ministarstvu budući da uz bh. imaju i državljanstvo Republike Hrvatske. Kako se doznaje, zamjenik ministra Mijo Krešić usprotivio se ovakvoj Sadovićevoj nakani. Prema dostupnim najavama, o ovoj diskriminacijskoj provokaciji raspravljat će se i na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Umalo smijenjen
Svi hrvatski ministri u državnoj Vladi, ali i srpske kolege, osudili su ovakav Sadovićev odnos. Ovakvo Sadovićeva isključivost nije nikakva novost. Zbog brojnijih ranijih incidenata, a napose čestih sukoba s premijerom Nikolom Špirićem i međunarodnom zajednicom, budući da mu nije bilo dopušteno govoriti na nekoliko europskih foruma, prudska trojka bila je dogovorila Sadovićevu zamjenu u sklopu rekonstrukcije Vijeća ministara. Budući da do toga nije došlo zbog ulaska u novu fazu ustavnih promjena, Sadović je preživio rekonstrukciju.

Sadovićeva posljednja inicijativa utoliko je besmislenija kada se zna da su jedan od važnijih političkih dogovora lideri njegova SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a upravo postigli oko toga da se omogući korištenje dvojnoga državljanstva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije