Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zrinka Gugić

Hrvatica o radu u Švedskoj: Liječnicima specijalistima plaća i do 60.000 kuna

ZDENKO PUŠIĆ
Foto: Zdenko Pušić/Glas Slavonije
05.03.2015.
u 20:50

Inače, kolika je potražnja za radiolozima, govori i primjer da su Šveđani spremni zapošljavati čak i liječnike iz Srbije, kojima je za rad u EU nužno isposlovati posebne radne dozvole

– Strah od švedskog jezika posve je neopravdan jer je riječ o jeziku koji nema padeže i glagoli se ne mijenjaju kroz rodove. Znanje engleskog ili njemačkog znatno olakšava učenje ovog jezika, a razina znanja B1 ili B2 hrvatskim liječnicima specijalistima omogućava da u Švedskoj dobiju radna mjesta s početnom plaćom od 30.000 kuna koja se penje i do 60.000 kuna neto, priča 25-godišnja Zrinka Gugić za Glas Slavonije.

Ta je mlada pravnica iz Osijeka, jedini predstavnik za švedsku tvrtku Li-reco u ovom dijelu Hrvatske. Naime, ova mlada stručnjakinja za međunarodno pravo i doktorandica na Europskim studijima, unatoč tome što je bila jedna od najboljih studentica osječkog Pravnog fakulteta, zbog stanja na tržištu rada još nije uspjela pronaći posao u struci, pa je svoje fluentno znanje švedskog jezika odlučila iskoristiti za suradnju sa Šveđanima, i to iz Osijeka.

– Stjecajem okolnosti znam švedski, ruski i engleski jezik, pa sam shvatila da to trebam i iskoristiti. Recimo kako Šveđani uz posao te mogućnost stručnog i znanstvenog napredovanja, nude i posao za supružnika te pomoć u adaptaciji djeteta u vrtiću i školi, kao i besplatne daljnje tečajeve jezika.Nisu točne predrasude da se našim liječnicima nudi jedino posao na krajnjem sjeveru, gdje nitko ne želi ići. Svatko dobije nekoliko ponuda i može birati gdje želi ili ne želi raditi. Također treba znati i da u Švedskoj više nije tako hladno, a predrasude o tamošnjoj klimi ima većina ljudi. Tako je, primjerice, u Osijeku za Novu godinu bilo minus 20 Celzijevih stupnjeva, a u Švedskoj se ove zime temperatura ni jednom nije spustila tako nisko. Što se tiče posla, dovoljno je spomenuti primjer jedne naše liječnice koja je na intervju za posao u jednoj tamošnjoj bolnici pitala koliko pacijenta prođe u 24 sata kod jednog liječnika. Oni su odgovorili kako se zna dogoditi da ih bude i 30. No, ona im je na to odgovorila: “Ja sam ih u Hrvatskoj znala imati 300 u jednom danu” kaže Zrinka Gugić.

Inače, kolika je potražnja za radiolozima, govori i primjer da su Šveđani spremni po pitanju ove specijalizacije zapošljavati čak i liječnike iz Srbije, kojima je za rad u EU nužno isposlovati posebne radne dozvole.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Europa se buni: Šaljite nam samo obrazovane radnike

Komentara 98

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
21:57 05.03.2015.

1980 sam dosao u Svedsku,kad procitam po HR novinama ove gluposti o nekim velikim tisucama neznam bili se smija ili pozelio da taj dode i zardi te tisuce,,,e,moj narode,onaj ko sanja o tim tisucama slabo onda poznaje Svedsku,sritno u dolasku

VK
vk52
21:02 05.03.2015.

To je dabra plata kad bi je dobijali u HR i trosili,samo niste napisali koliko je stanarina,i zivot u Svedskoj i to jos bez alkohola uzas.

NV
novo vriijeme
21:04 05.03.2015.

Još jedan sponzorirani članak, zaboravila je ova posrednbica spomenuti gdje se nude ti poslovi ako je to na sjeveru gdje su naselja veličine trešnjevačkog placa a nema dana ili nema noći onda i nije neka prilika. 4000 eura je zaa Švedsku isto što i 1500 za Hrvatsku. Niti jedan švedski liječnik nema tako malu plaću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije