Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatica iz Njemačke: Žene često šute o onome što im se događa

Prvotni cilj grupe bio je okupljanje žena u Njemačkoj koje će si međusobno pomoći olakšati prve korake u stranoj zemlji, razjasniti neke nedoumice, pomoći oko pravnih pitanja, pronalaska posla i pružiti pomoć u problemima na koje nailaze.
02. prosinca 2020. u 09:20 31 komentara 9306 prikaza
Njemačka policija nakon pokolja u Hanau
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/2

Nedavno ubojstvo Mile Šimić iz Imotskog, koja je otišla u Njemačku kako bi svojoj djeci osigurala bolju budućnost, te ubojstvo Nadire Salkić iz Bosne i Hercegovine zgrozili su hrvatsko iseljeništvo. Tragični događaji potaknuli su žene koje se okupljaju u raznim grupama na Facebooku da pažljivije obraćaju pozornost na anonimne objave. 

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu radila s COVID bolesnicima Liječnica iz Klinike za infektivne bolesti tragično okončala život, Markotić: Bit će u našim srcima

Mnoge žene, naime, imale su sreću jer su u trenutku kad su progovorile o svom problemu dobile podršku i pomoć upravo u takvim grupama. Jednu od tih grupa koja okuplja više od 30 tisuća žena koje su se u Njemačku doselile iz Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore osnovala je 37-godišnja Hrvatica Monika Schweigert koja se s obitelji preselila u Njemačku iz Osijeka. 

– Nažalost, u zadnje vrijeme nasilje je uzelo maha kao valjda nikada do sada. Vjerujem da se nekada i moglo spriječiti ubojstvo, možda da je žena reagirala na vrijeme ili je skupila hrabrost učiniti prvi korak i maknuti se od nasilnika ali, nažalost, nisu sve žene hrabre. Vjerujem da se kroz našu grupu spriječilo sigurno na desetke mogućih ubojstava, jer su žene pravovremeno upućene na odgovarajuće institucije. Ove žene koje su doživjele najgoru sudbinu nisu bile aktivne u našim grupama, možda čak nikada nikome nisu ni otkrile svoje probleme – govori Monika Schweigert o grupi ''Žene u Njemačkoj'''. 

Prvotni cilj grupe bio je okupljanje žena u Njemačkoj, koje će si međusobno pomoći olakšati prve korake u stranoj zemlji, razjasniti neke nedoumice, pomoći oko pravnih pitanja, pronalaska posla i pružiti pomoć u problemima na koje nailaze. Tema o kojoj se najčešće raspravlja u posljednje vrijeme ista je ona o kojoj raspravlja cijeli svijet – koronavirus i kako utječe na njihov život. 

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad

– Tu su i druge teme poput odgoja djece, šopinga, putovanja, a često budu i šaljive teme da se svi malo oraspoložimo u ovim, za sve nas teškim vremenima. Grupa mi, istina, oduzima previše vremena s obzirom na to da sam ja majka dvoje djece i pokušavam balansirati između obitelji i grupe. Kad se djeca odmaraju ili uče, posvetim se grupi jer obitelj je ipak na prvom mjestu. Imam i pet divnih administratorica koje mi pomažu pa se raspoređujemo, tako da je uvijek netko dostupan za pomoć – otkriva Monika za Fenix-magazine.

Nemaju hrabrosti reći da su zlostavljane  

Svakodnevno u grupu stigne na desetke poruka članica, među kojima je i puno anonimnih u kojima se opisuju teški problemi u kojima se nalaze. 

– Žene anonimno najčešće govore o zdravstvenim problemima, problemima u braku ili s djecom, psihičkom i fizičkom zlostavljanju i o svemu drugom što im je neugodno pitati pod pravim imenom. Mnoge žene nemaju hrabrosti reći da su zlostavljane. Stigle su iz domovine, ne znaju jezik, često nemaju previše kontakta s drugim ljudima, pa šute o onome što im se događa – govori Monika i dodaje: – Kad shvatimo da žena ima ozbiljne probleme, reagiramo jako brzo i odmah tražimo način da joj pomognemo.

Free influenza vaccination programme in Vienna SVE ŠTO TREBA ZNATI 10 pitanja o cjepivu za COVID-19: Neće biti obavezno, ali će negdje biti uvjet

– Imamo nekoliko članica koje se dosta razumiju u zakone i znaju kako njemačke institucije funkcioniraju pa ih odmah angažiram oko svega. Rekla bih da se uglavnom može prepoznati veličina problema jer jako često ispitujem žene kako bih što više doznala o problemu koji ih muči i tako vidimo kako pronaći rješenje – kaže Monika.

Nekoliko puta zvala je i policiju i odgovorne institucije koje se bave zaštitom žena.

– To je bilo u slučajevima kad žena ne zna njemački jezik, a u opasnosti je – govori Monika za Fenix-magazine.

Navodi kako, osim ozbiljnih tema, grupa mnogim ženama služi za zabavu i smijeh

VIDEO: 99-godišnja korisnica Doma za starije preboljela koronu

(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-REAL MADRID VS LIVERPOOL
'MALO' SU POGRIJEŠILI
Luka Modrić - najveća greška Barcelone: Proglasili su ga najgorim pojačanjem godine
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • vidum:

  "Žene često šute o onom što im se događa." Muškarci UVIJEK šute o onom što im žene rade.

 • koznazna:

  Treba se što više školovati da niste samo krpa i metla, ulažite u svoje obrazovanje pratite što se traži.

 • Avatar NiceGuy
  NiceGuy:

  hmm..udruga solidarnosti obratite se jugosalwische ambasadi na nebu, to će za vas biti najbolje. Sigurno .. mogu reći da vas nagrade čekaju sa zlatnim mercedesima ( made in germany) iza petog oblaka ! .. A i zašto vas ne štiti ... prikaži još!ti Njemačka?? Što hoćete ovdje ? Mi te probleme nemamo .