Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodali pamet NATO-u

Hrvati uspostavljaju informacijsku sigurnost u bazi NATO-a u Napulju

\'unu 30.10.2009.Zagreb,Markov trg, izlazak iz Vlade RH. Davor Bozinovic. Photo: Antonio Bronic/VLM\'
A. Bronić/PIXSELL, arhiva
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
18.01.2011.
u 14:34

Glede sudjelovanja Hrvatske u NATO-ovim operacijama, Božinović je istaknuo da se “naše vojnike ovdje slavi kao neke od najbolje obučenih”

Novi ministar obrane Davor Božinović predstavio se u utorak u glavnome zapovjedništvu Sjevernoatlantskoga saveza glavnome NATO-ovu tajniku Andersu Foghu Rasmussenu.

– I Hrvatska i NATO ulaze u mijenu preobrazba oružanih snaga i čitavoga sektora koji se na njih naslanja. U tome sklopu sa zadovoljstvom ističem da je nedavno hrvatska tvrtka Insig2 pobijedila na NATO-ovu natječaju i dobila važan posao uspostave informacijske sigurnosti za NATO-ovu bazu u Napulju. To nije mala stvar, to govori da na hrvatskoj inovacijskoj pameti možemo graditi gospodarsku sastojnicu naše suradnje unutar Saveza i treba poslužiti kao poruka svim hrvatskim tvrtkama da se slobodno, bez ikakvih zadrška, natječu za poslove u NATO-u. Naravno, na državi je da im u tome pomogne – napomenuo je Božinović nakon razgovora s Rasmussenom.

Bivši hrvatski veleposlanik u NATO-u iskazao je Rasmussenu i hrvatsko zanimanje da se jedan od zaključaka prošlojesenskoga NATO-ova Lisabonskoga summita, o razmjeni iskustava veterana iz mirovnih i drugih misija, stavi “visoko na dnevni red Saveza”.

– Hrvatska, sa svojim braniteljskim pučanstvom, može biti uz Dansku, koja je to već pokrenula, jedan od vodećih čimbenika u takvome poticaju. Hrvatska vanjska i obrambena politika, zajedno s našom misijom u NATO-u, ustrajno će poticati takvu razmjenu iskustava kroz stvaranje središta izvrsnosti, konferencije i seminare – rekao je Božinović.

Glede sudjelovanja Hrvatske u NATO-ovim operacijama, Božinović je istaknuo da se “naše vojnike ovdje slavi kao neke od najbolje obučenih”.

– Naš je interes da oni nastave na taj način predstavljati Hrvatsku, ali kroz njih i hrvatsko gospodarstvo. Hrvatskoga vojnika danas posve oprema hrvatska industrija, od kacige do čizama, iako postoji još prostor na polju osobnoga naoružanja. To je vidljivo na velikome NATO-ovu tržištu pa može našim tvrtkama otvoriti velike mogućnosti – naglasio je.

Božinović se u Bruxellesu sastao i s Pierreom Vimontom, glavnim tajnikom Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), kako se naziva novouspostavljena diplomacija Europske unije.

– Hrvatska uskoro postaje članicom EU pa za hrvatske građanske i vojne diplomate treba u sljedećim godinama predvidjeti mjesto u EEAS-u – objasnio je Božinović svrhu svojega razgovora s Vimontom. O konkretnim položajima na koje bi se oni razmjestili još je, kaže, prerano govoriti.

Komentara 1

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
15:37 18.01.2011.

Ovo su priče za malu djecu, svi znamo da je NATO savez mala bara puna velikih krokodila. Možemo mi zaraditi par milijuna ali ćemo samo na avione potrošiti milijardu eurića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije