Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati uspostavljaju informacijsku sigurnost u bazi NATO-a u Napulju

Glede sudjelovanja Hrvatske u NATO-ovim operacijama, Božinović je istaknuo da se “naše vojnike ovdje slavi kao neke od najbolje obučenih”
18. siječnja 2011. u 14:34 1 komentara 5 prikaza
\'unu 30.10.2009.Zagreb,Markov trg, izlazak iz Vlade RH. Davor Bozinovic. Photo: Antonio Bronic/VLM\'
Foto: A. Bronić/PIXSELL, arhiva

Novi ministar obrane Davor Božinović predstavio se u utorak u glavnome zapovjedništvu Sjevernoatlantskoga saveza glavnome NATO-ovu tajniku Andersu Foghu Rasmussenu.

– I Hrvatska i NATO ulaze u mijenu preobrazba oružanih snaga i čitavoga sektora koji se na njih naslanja. U tome sklopu sa zadovoljstvom ističem da je nedavno hrvatska tvrtka Insig2 pobijedila na NATO-ovu natječaju i dobila važan posao uspostave informacijske sigurnosti za NATO-ovu bazu u Napulju. To nije mala stvar, to govori da na hrvatskoj inovacijskoj pameti možemo graditi gospodarsku sastojnicu naše suradnje unutar Saveza i treba poslužiti kao poruka svim hrvatskim tvrtkama da se slobodno, bez ikakvih zadrška, natječu za poslove u NATO-u. Naravno, na državi je da im u tome pomogne – napomenuo je Božinović nakon razgovora s Rasmussenom.

Bivši hrvatski veleposlanik u NATO-u iskazao je Rasmussenu i hrvatsko zanimanje da se jedan od zaključaka prošlojesenskoga NATO-ova Lisabonskoga summita, o razmjeni iskustava veterana iz mirovnih i drugih misija, stavi “visoko na dnevni red Saveza”.

– Hrvatska, sa svojim braniteljskim pučanstvom, može biti uz Dansku, koja je to već pokrenula, jedan od vodećih čimbenika u takvome poticaju. Hrvatska vanjska i obrambena politika, zajedno s našom misijom u NATO-u, ustrajno će poticati takvu razmjenu iskustava kroz stvaranje središta izvrsnosti, konferencije i seminare – rekao je Božinović.

Glede sudjelovanja Hrvatske u NATO-ovim operacijama, Božinović je istaknuo da se “naše vojnike ovdje slavi kao neke od najbolje obučenih”.

– Naš je interes da oni nastave na taj način predstavljati Hrvatsku, ali kroz njih i hrvatsko gospodarstvo. Hrvatskoga vojnika danas posve oprema hrvatska industrija, od kacige do čizama, iako postoji još prostor na polju osobnoga naoružanja. To je vidljivo na velikome NATO-ovu tržištu pa može našim tvrtkama otvoriti velike mogućnosti – naglasio je.

Božinović se u Bruxellesu sastao i s Pierreom Vimontom, glavnim tajnikom Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), kako se naziva novouspostavljena diplomacija Europske unije.

– Hrvatska uskoro postaje članicom EU pa za hrvatske građanske i vojne diplomate treba u sljedećim godinama predvidjeti mjesto u EEAS-u – objasnio je Božinović svrhu svojega razgovora s Vimontom. O konkretnim položajima na koje bi se oni razmjestili još je, kaže, prerano govoriti.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • Avatar Jack_Bauer
    Jack_Bauer:

    Ovo su priče za malu djecu, svi znamo da je NATO savez mala bara puna velikih krokodila. Možemo mi zaraditi par milijuna ali ćemo samo na avione potrošiti milijardu eurića.