Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2016. u 22:57

Rezulatati Pilarova barometra dovode u pitanje tvrdnju “kakav narod, takva vlast”

Bila bi prava šteta da Institut Ivo Pilar sljedeće godine ne provede istraživanje među hrvatskim građanima o aktualnim društveno-političkim pitanjima. Izostanak Pilarova barometra 2017. mogao bi se dogoditi zbog pomanjkanja novca, pa bismo tako ostali i bez novih odgovora na pitanje što Hrvati doista misle.

A ovogodišnji Pilarov barometar nam je dao puno odgovora iz kojih političari mogu osjetiti bilo naroda. A to bilo je uznemireno jer čak 77 posto hrvatskih građana smatra da je stanje u zemlji loše, dok 70 posto njih očekuje i idućih godina istu ili lošiju situaciju. Po tome ispada da je većina građana pesimistična, a kad se uzmu u obzir odgovori o izlasku na izbore, većina ih smatra i da se ništa ne može promijeniti. Tako 55,9 posto njih ne bi izašlo na izbore. A dosta je i onih koji se kaju što su izašli na prošle izbore, pa 16,7 posto takvih ne bi opet glasovalo.

To je jasna poruka političarima – loše radite, a pri tome među vama ne vidimo nikoga tko bi mogao preokrenuti stanje u zemlji iz lošeg u dobro, zbog čega bismo izašli na izbore. Minorno povjerenje u političke stranke, Sabor i Vladu to potvrđuje i zaista je zabrinjavajuće. No zato je ohrabrujuće da Hrvati smatraju da su poprilično zdravi u glavi pa su svoje mentalno zdravlje ocijenili prosječnom ocjenom 7,57. Odgovori na pitanje o pristupu Srbije Europskoj uniji pokazuju da je većina hrvatskih građana racionalna pa bi samo njih 12,4 posto otežalo put našim istočnim susjedima prema EU. Političarima bi trebali biti vrlo korisni odgovori i na pitanje o broju županija jer je o tome mišljenje građana poprilično podijeljeno. Trećina građana zadržala bi postojeći broj županija, trećina bi smanjila njihov broj, 6,5 posto bi ukinulo županije, a 27 posto se nije izjasnilo o tome pitanju. Kad se sve uzme u obzir, može se zaključiti da je većina hrvatskih građana poprilično racionalna, svjesna, ali i realno pesimistična. Za razliku od političara.

Stoga se može postaviti pitanje je li doista točna tvrdnja “kakav narod, takva vlast.”

>> Gdje u Hrvatskoj građani najbolje žive

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije