Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNO ZLATO

Hrvati su među prvima crpili naftu, a Hrvat Anton važan je dio povijesti svjetskog naftnog biznisa

23.06.2022.
u 19:58

Zanimljiv je podatak da se peklenička nafta koristila i za zacjeljivanje rana i kao lijek protiv šugavosti, reume i astme. Nafta se kao lijek prodavala i u Dubrovniku još u 15. stoljeću pod imenom “Olio pettrolio”. Koristila se i u ratne svrhe. Turski putopisac Avlija Čelebija zapisao je da je grad Szigetvar 1566. godine bio spaljen zahvaljujući nafti iz – Peklenice

Komentara 3

Avatar SileZla
SileZla
23:01 23.06.2022.

Anton je bio slovenac, uvjeren da mu je glavni grad Beč, a dubrovčani koji su trošili "olio pettrolio" ne bi znali što je to "Zagreb", a kamoli ga pokazati na karti.

TR
tratincica68
23:11 23.06.2022.

Onda je dosla 1990 i hr prodaje molu sve za kunu.valjda je trebalo popunit proracun.

EX
expiralitozo
22:24 23.06.2022.

Evo ja na primjer, sam sasvim siguran da je Hrvat taj koji je prvi bil na Mesecu. Biti će da mu je Mujo samo pridržaval lojtru. Naftu su u Zagorju znali mešat pol, pol s moštom kada je godina bilaa slaba, a dva deci su nazvali "atomski s leva", zbok neugodnih plinova koje su pijani Zagorci ispušćali, tamo još od stoljeća sedmog. Dalmatinci su pak prvi izmislili vinovu lozu, i sadili su je na Visu, sve dok Odisej nije skužil i došal na Vis i odnesal sve i jedan trs u Grčku. Tu je i Penkala, Tesla, Dioklecijan, Franc Jozef i Marija Terezija, sve sami veliki Hrvati i Hrvatice i kaj je najbitnije najprvi od svih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?