Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najviše kovača

Hrvati su kovači, Nijemci mlinari, a Srbi popovi

12.05.2015., Trilj - Kovac Petar Gilic-Kuko. Djedov rad na nakovnju iz prikrajka promatra trinaestogodisanja unuka Katarina.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
24.09.2015.
u 14:39

Istraživanje koje je proveo inženjer iz Krakova Marcin Ciura pokazalo je da je u većini europskih država, gledaju li se zanimanja, najčešće prezime upravo Kovač

Prezime Smith (koje porijeklo vuče od blacksmith – kovač), najčešće je prezime čiji je korijen u nekom zanimanju u Velikoj Britaniji, SAD-u, Australiji, ali i u Hrvatskoj.

Pokazuje to istraživanje o porijeklu prezimena prema zanimanjima na području cijele Europe. Istraživanje koje je proveo inženjer iz Krakova Marcin Ciura pokazalo je da je u većini europskih država, gledaju li se zanimanja, najčešće prezime upravo Kovač čije se izvedenice mogu pronaći od Hrvatske (Kovač, Kovačić, Kovačević), preko Italije (Ferrari), Francuske (Lefebvre) pa sve do Rusije (Kuznjecov).

U Njemačkoj, Španjolskoj, Danskoj, Švedskoj ili pak Norveškoj u prvom su planu mlinari čije verzije prezimena glase Müller, Møller ili Molina. U cijelom nizu zemalja istočne Europe prezimena vuku korijene od riječi svećenik, odnosno pop, pa je tako u Srbiji najčešće prezime Popović, a slično je i u Bugarskoj (Popov), u Grčkoj (Papadopulos), Makedoniji (Popovski).

U susjednoj Bosni i Hercegovini te u Albaniji najčešća prezimena po zanimanjima su Hodžić, odnosno Hoxha, što vuče korijen od riječi hodža. Srednjoeuropske države Austrija i Češka u povijesti su imale mnogo vlastodržaca i plemića pa su tamo najčešći Huber i Dvořák, a među najoriginalnije mogli bi svakako uvrstiti irsko prezime Murphy što znači pomorski ratnik te tursko prezime Avci što u prijevodu znači lovac. U Moldaviji prevladava Ceban (pastir), a u Finskoj Kinnunen što je zapravo kožar.

 

Komentara 13

TR
Trnjanec
17:30 24.09.2015.

Zanimljivije je kad se gledaju baš sva prezimena u državama, pa tako ispada da su u Slovačkoj najčešći Horvati.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:30 24.09.2015.

Još je smješnije kaj je prezime Horvat brojno i u Mađarskoj, Sloveniji, Češkoj !!!

DU
Deleted user
02:17 28.09.2015.

A za političare najčešće ime i prezime je Lopina Gluperdić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije