Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabra akcija

Hrvati spasili 222 emigranata kod libijske obale

emigranti
Foto: Sindikat pomoraca Hrvatske
07.05.2014.
u 13:52

Brod Glory Sky pod zapovjedništvom Dubrovčanina Gojka Milankovića spasio 222 emigranata kraj libijske obale.

Posada broda Glory Sky pod zapovjedništvom kapetana Gojka Milankovića iz Dubrovnika, uz kojega je na brodu još jedan Hrvat, upravitelj stroja Dinko Brčić iz Korčule te 18 filipinskih pomoraca,  spasila je prije nekoliko dana 50 nautičkih milja od libijske obale 222 emigranata među kojima je bilo žena i djece, a zapovjednik Milanković odbio je zahtjev libijskih vlasti da  zaplovi prema libijskoj luci Tripoli i iskrca nesretne ljude.

Kako javljaju iz Sindikata pomoraca Hrvatske, akcija spašavanja započela je 29. travnja prijepodne  nakon što je brod, koji inače plovi pod menedžmentom KGJ Cement Fleet Management iz Bergena i zastavom Paname, primio obavijest od IMRCC iz Rima o potrebi pomoći dvjema  brodicama s iscrpljenim emigrantima. Nakon priprema s prve brodice na brod se pilotskim ljestvama  popelo 105 emigranata, a deset žena, među kojima i dvije trudnice te sedmomjesečna beba, s druge su se brodice (na kojoj je bilo ukupno 117 emigranata) na Glory Sky uspele po brodskoj skali uz pomoć članova posade.

Dok je trajao ukrcaj žena i djece brodu se približio libijski ophodni brod i zatražio da Glory Sky zaplovi prema Tripoliju, no prema naputku IMECC iz Rima, zapovjednik je to odbio i zaplovio prema lui Pozzallo na talijanskoj obali gdje su emigranti nakon 18 sati plovidbe iskrcani. Hrvatski pomorci na brod za prijevoz cementa Glory Sky,  koji inače plovi pod zastavom Paname u menadžmentu KGJ Cement Fleet Management iz Bergena, ukrcani su posredstvom  tvrtke TA-NA iz Zagreba.

>>Sindikat pomoraca ministru: Zaposlite vježbenike na brodovima po britanskom receptu

>>Hrvatski pomorci spasili jedriličara na Atlantiku od pogibije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije