Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati se pomamili za subvencioniranim kreditima: Zaprimljeno čak dvostruko više zahtjeva

Oko 70 posto zahtjeva odnosi se na kupnju stanova, i to uglavnom novih, dok 30 posto tražitelja kreditom kupuje ili gradi kuću
03. rujna 2019. u 10:54 22 komentara 3470 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u utorak da je tjedan dana prije početka prijava za subvencioniranje kredita zaprimila više od 500 zahtjeva, što je već dva puta više nego prošle godine, kada su ukupno odobrili 245 kredita u sklopu APN programa.

Banke Banke Niska cijena novca dugoročno je najveći izazov

"HPB je do 2. rujna, tjedan uoči početka prijava za subvencioniranje kredita u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), zaprimila već više od 500 zahtjeva, a broj se povećava svakog dana. Dosadašnji broj zahtjeva u HPB-u dvostruko premašuje broj odobrenih kredita u sklopu APN programa prošle godine", navodi se u priopćenju HPB-a.

Oko 70 posto zahtjeva odnosi se na kupovinu stanova, i to uglavnom novih, dok 30 posto tražitelja kreditom kupuje ili gradi kuću. Najveći je interes u Zagrebu i Varaždinu, slijede Osijek, Rijeka, Split i Đakovo, dok promatrajući po županijama, uz Grad Zagreb, prednjače Varaždinska, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija, navode iz HPB-a.

Predani zahtjevi pokazuju i da kredite najviše traže visokoobrazovani građani od 26 do 35 godina, podjednako se traže kunski i eurski krediti, dok je prosječan traženi iznos 600 tisuća kuna na rok od 20 godina.

OŽIVLJAVANJE KREDITNOG REGISTRA Vraćaju se crne liste dužnika: Banke ponovno razmjenjuju podatke o neplatišama kreditnih obveza

Iz HPB-a podsjećaju da su u sklopu programa od svih banaka ponudili najnižu kamatnu stopu, 2,09 posto, dok efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi 2,19 posto. Ističu da 80 posto tražitelja subvencioniranih kredita dolazi iz drugih banaka.  

HPB nudi najnižu kamatnu stopu za program subvencioniranih stambenih kredita: kamata za prvih 7 godina je fiksna i iznosi 2,09 posto i za kunske i za kredite u eurima (maksimalan EKS 2,19 posto), a nakon razdoblja subvencioniranja nastavlja s povoljnim uvjetima uz promjenjive kamate koje su za kredite u eurima 6-mjesečni NRS1 za EUR +1,68 posto te za kredite u kunama 6-mjesečni NRS1 za HRK +1,75 posto.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • kanal6:

    uzeli pare svima nama da bi sufinancirali banke i građevinare

  • kanal6:

    ako imaš miljune država će ti dati još 250 000 tisuća bez ikakvog rizika za tebe, napraviš sinu/kćeri kuću i država će te subvencionirati dati ti kao miljunašu još 250 000 kn sramota, ne gleda se imovinski cenzus roditelja, štromar ostavka !!!!!!!!

  • Petarstijena-HR:

    Ljudi ne kupujte za vrijeme nekretninskog balona nekretnine-izgubit ćete i ostati bez istih!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!