Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatno zdravstvo
Povratak na članak

Hrvati ostave 2 milijarde kuna privatnim liječnicima

Privatno zdravstvo je kod nas tek u povojima, a Hrvatska teži i želi u EU gdje su privatna osiguranja i privatno zdravstvo na puno višoj razini.

Komentari 9

BT
bili-tartuf
15:22 20.02.2010.

Hrvati ostave Doturima godisnje-2 miljarde kuna i 2-miljona parsúta (pravega-domacéga,..i ne onoga industrijsko-Slovenskoga)

VL
VA
vaifan
12:44 20.02.2010.

Privatno zdravstvo? Samo pogledajte Ameriku pa sami odlučite jel to baš tako pametna ideja.

VL
QU
qube310
14:10 20.02.2010.

Glavni razlog odlaska privatniku su liste čekanja. Prije 3 dana u jutarnjem je izasao clanak o listama cekanja u KB Sv. Duhu. Čekanja su svedena na minimum, jednostavnim bar kodom smanjene su liste čekanja i do 3 puta! Da se svaka bolnica ugleda na Sv. Duh u Hrvatskoj bi se liste čekanja izjednačile sa onima u privatnim zdravtsvenim ustanovama, a kako isti lječnici rade i u privatnom i u državnom sektoru, vraćanjem lječnika u državni sektor u potpunosti kvaliteta usluge ne da bi bila potpuno jednaka kao i u privatnim nego bi bila čak i bolja!

VL
OC
octopus5
14:33 20.02.2010.

Problem je sljedeći (posebno u manjim mjestima): doktori pružaju lošu uslugu i time preusmjeravaju pacijente u svoje privatne klinike....kažu da nemaju vremena, dođite kod mene poslijepodne i te šeme... mnoge bolnice su neorganizirane, ne postoje menadžeri(ekonomisti) koji bi upravljali rasporedomm i resursima, vlada avašluk, nerad, nedisciplina, manjak opće kuluture i odnosa prema pacijentima...često se prema njima postupa kao životinjama... mi nikada nećemo biti kao švicarska...jer ne postoji profesionalnost. Točka, amen.

VL
Avatar Nick2k
Nick2k
14:36 20.02.2010.

Imam blizak slučaj koji je prošao sve. Zaključak: privatne specijalističke poliklinike su rješenje samo za poneku dijagnostičku pretragu. Ako si dobro, guraju ti nove pretrage i preglede i lagano te isisavaju. Ako si loše i poteban ti je nekakav zahvat, to je to. Nema privatnih klinika kod nas, pa si prepušten ulasku u sustav. Sustav sa druge strane je toliko neučinkovit, da čak ni sa novcem nemožeš dobiti uslugu. Prosječni hrvatski liječnik radi efektivno u bolnicama najviše 3 sata dnevno, od čega mu na ispunjavanje birokracije odlazi pola. Arogancija je ipak najvidljiviji dio \"skill-sa\" prosječnog hrv. doktora, a pacijenti koji dolaze imaju takav podanički odnos, kojeg bi se posramio čak i kmet Franje Tahija. Arogancija ispliva već pri elementarnim pitanjima: koliko ovakvih zahvata radite, kolike su vjerojatnosti izlječenja? Odgovora nema ili dobijete lavinu siktanja. Sve se ovo događa iz jednostavnog razloga: nema plaćanja usluga (ili osiguranje ili iz đžepa), pa nema ni usluga. Da određeni liječnik vrijedi više odijelu, imao bi i veću plaću, a onaj koji je na \"vizitama\" od 08.00-13.00 imao bi - cipelu u guzicu. Ovaj naš sustav se više nemože popraviti. Doktori su previše političi utjecajni, a političari su pomalo kao i oni bogobojazni pacijenti koji čekaju besplatnu milost u pretrpanim hodnicima bolnica. Samo izgradnja novog sustava i puštanje starog da umre može učiniti promjenu. Inače, dva odjela sa po 13 specijalista, od kojih je jedan u domovini, a drugi u tzv. iseljenoj hrvatskoj imaju nesrazmjer u broju zahvata godišnje od: vjerovali ili ne 26 puta, a siguran sam da naš ne košta 26 puta manje. Sve ovo se ne odnosi na nekih cca 5% liječnika u bolnicama koji imaju neki unutarnji motiv za rad koji nije uništen u godinama rada. Ako trebate doktora, držite fige da vas primi takav.

VL
DO
doktorica
15:27 20.02.2010.

Ako pacijent na neku pretragu mora čekati mjesecima a u privatnoj poliklinici ju može brzo načiniti jasno je da će se radije odlučiti da plati.Privatno zdravstvo i privatna osiguranja su budućnost.Nekima nije problem platiti advokatu za nekoliko jedva suvislih rečenica ili bilježniku za ovjeru dokumenta,ali im je teško odvojiti za vlastito zdravlje .Zato treba privatno osiguranje i privatne poliklinike(a i klinike) gdje će za svoj novac to i dobiti.Sada imamo princip solidarnosti gdje jedni troše a drugi možda cijeli život minimalno.Taj socijalistički pristup još ima samo u zdravstvu,

VL
OC
octopus5
15:32 20.02.2010.

\"tisuću do dvije tisuće kuna za policu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja ili za jedan godišnji sistematski pregled, što je jeftinije od, recimo, jednog posjeta kozmetičkom ili frizerskom salonu.\" kaže dr. Jukić... pa ljudi moji jeli taj dr. uopće normalan, pa štaa jel on misli da su Hrvati stoka da ne zna koliko košta jedno šišanje? Ovakav bezobrazluk i to još javno nije normalno....

VL
Avatar Robinzon
Robinzon
17:08 20.02.2010.

Naš zdravstveni sustav je najefikasniji na svijetu, po načinu uzimanja novca.Pljačka i ucjena je ozakonjena.Ili plati dopunsko zdravstveno osiguranje dok si zdrav ili ćemo te oderati kada oboliš.I pored dopunskog još i neke lijekove trebaš doplaćivati.Da bude stvar još bezobraznija, najviše ucjenjenih je među najsiromašnijima i penzionerima. A onaj se nosati ličanin još hvali nekom silnom pameću i reformom.

VL
ZK
zkovacevic
20:18 20.02.2010.

zasto moj komentar nije objavljen

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.