Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rajko Ostojić:

'Hrvati lažne lijekove kupuju na internetu, a najčešće je to Viagra'

Seminar o borbi protiv krivotvorenih lijekova  (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
Autori: Sonja Hoffman, i.kri/VLM
04.06.2013.
u 14:31

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je i da deset posto svjetske farmaceutske trgovine čine nezakoniti lijekovi

Prodaja krivotvorenih lijekova na globalnoj razini u 2011. godini iznosila je 60 milijardi eura, a samo u Europi dostiže 10,5 milijardi eura – rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na otvaranju Seminara o borbi protiv krivotvorenih lijekova u organizaciji IRACM-a i francuskog veleposlanstva.

– Tom riziku izložen je svaki peti stanovnik Europske unije – upozorio je. Dodao je da se u Hrvatskoj sustavno jačaju kapaciteti za prevenciju iako nisu zabilježeni krivotvoreni lijekovi u legalnim tokovima.

– Ulaskom u EU ipak možemo očekivati više krivotvorenih lijekova – upozorio je Ostojić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je i da deset posto svjetske farmaceutske trgovine čine nezakoniti lijekovi.

– Krivotvoreni lijek za srce ili nema dovoljno djelatne tvari ili je ona u toksičnim koncentracijama. Prodaja takvih lijekova pokušaj je ubojstva – poručio je i dodao da lažnih lijekova nema u hrvatskim javnim ustanovama i da Hrvatska bilježi negativni trend na ilegalnom tržištu.

– Osim suradnje međunarodnih institucija, policije, carine i Agencije za lijekove ključna je i edukacija građana da je kupnja takvog lijeka kazneno djelo te da njihovim uzimanjem mogu ugroziti i svoj život – naglasio je Ostojić.

Ministar zdravlja je kazao da se lažni lijekovi najčešće u Hrvatskoj kupuju preko interneta, a riječ je o "lifestyle lijekovima" za erektilnu disfunkciju poput Viagre i anabolnim steroidima.

Predsjednica Interpola Mireille Ballestrazzi pohvalila je Hrvatsku kao aktivnu članicu Interpola i izrazila nadu u njezinu skoru dobru suradnju s Europolom.

>>Zaplijenjeno 1,2 milijuna doza lažnog Aspirina iz Kine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije