Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIH

Hrvati kod Banje Luke traže da im ne ruše kuće zbog autoceste

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
07.02.2020.
u 15:34

Predstavnici Hrvata izrazili su nezadovoljstvo predloženim planom izgradnje autoceste te su sami izradili nacrt s alternativnom trasom izvan naseljenog dijela čime bi se izbjeglo rušenje kuća, gospodarskih zgrada i postojeće infrastrukture

Predstavnici Hrvata iz naselja Ivanjska kod Banje Luke pozvali su hrvatske dužnosnike u Republici Srpskoj da spriječe planiranu izgradnju trase autoceste od Banje Luke prema Prijedoru preko njihovog naselja, zbog čega bi došlo do rušenja kuća i gospodarskih objekata u vlasništvu Hrvata povratnika.

Dopredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata Josip Jerković je, zajedno s predsjednikom kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Ivom Mijićem i vijećnikom kluba Hrvata u Vijeću naroda Davorom Čordašem, razgovarao s predstavnicima Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša Ivanjska o problemu s izgradnjom autoceste.

Kako su u petak izvijestili iz Jerkovićeva ureda, predstavnici udruge Hrvata iz mjesta Ivanjske, koje su vlasti RS poslije rata preimenovale u Podkozarje, ukazali su na to da bi autocesta Banja Luka-Prijedor prolazila kroz jedan dio ovoga naseljenog mjesta koji povezuje dionicu autoceste Mišin Han-Ivanjska. Zbog toga su izrazili nezadovoljstvo predloženim planom izgradnje autoceste te su sami izradili nacrt s alternativnom trasom izvan naseljenog dijela čime bi se izbjeglo rušenje kuća, gospodarskih zgrada i postojeće infrastrukture.

Dopredsjednik Jerković izvijestio je predstavnike udruge da je od ministarstva prometa i veza zatražio da se uvaže primjedbe hrvatskih predstavnika iz Ivanjske. Pojasnio je kako je u tijeku izrada Nacrta plana parcelacije koji prethodi utvrđivanju trase autoceste, a zakonska je obveza da se provede javni uvid i organizira javna rasprava s građanima. Tada će svi zainteresirani građani imati uvid u predloženu trasu te će moći dati svoje primjedbe i sugestije, pojašnjava se. 

Naselje Ivanjska koje se nalazi sjeverozapadno od Banje Luke prije rata je bilo većinsko hrvatsko. U Ivanjskoj je živjelo 3650 Hrvata, a danas tek njih 133, što je manje od četiri posto. Slične probleme s trasom autoceste u RS-u između Banja Luke i granice sa Srbijom imali su i građani naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka u općini Modriči, no inzistiranjem hrvatskih predstavnika u BiH te posredovanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kod srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika donesena je odluka o izmještanju prvotne trase koja je trebala proći naseljenim dijelom.

Komentara 3

ZN
znamistinu
15:37 07.02.2020.

zamislite da su u RH gradili autocestu preko srpskih kuca pa to bi bio skandol do svih razmjera! oni su nas napali ubijali a mi njima kuce jos obnjavali. I ono malo Hrvat au BIH ce otici. Sto rade drug Plenkovic i drug Covic po ovome pitanju?

IL
ilijan1a
15:42 07.02.2020.

Plenkoviću, Čoviću poduzmite nešto!

ZI
zip123
20:08 07.02.2020.

Bitno da Dodik podrzava Hrvate u BiH.Tako je pisalo prije par dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije