Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sudac ljutito na Nobilov zahtjev: To tako ne ide, ovo je njemački proces!

U Münchenu je počelo suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču uz iznimno zanimanje medija
17. listopada 2014. u 14:22 296 komentara 54830 prikaza
perković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Pogledajte galeriju 1/22

Sudac Manfred Dauster današnje je ročište na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču započeo zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima.

– Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu, rekao je sudac Dauster, koji je nakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog koji je sjedio u publici. U publici je bio i hrvatski emigrant Luka Kraljević, na kojeg je dva puta pokušan atentat te je pritom ostao slijep

Na ročištu je potom pročitano Perkovićevo pismo Tuđmanu iz 1992., kad je objašnjavao kakvu je ulogu imao, te Perkovićeva izjava iz 2008. na suđenju Pratesu kad je izjavio da nikoga nije oštetio.

Perkovićev austrijski odvjetnik Peter Wagner kazao je kako obrana u dokumentu tvrdi da je Perkovićev bio aktivan u borbi protiv terorizma.

Suradnja s tajnom službom

U nastavku suđenja Nobilo je zatražio da se njemačko državno tužiteljstvo očituje tko je od svjedoka bio suradnik njemačke tajne službe jer oni imaju informacije kako je u jednom bivšem predmetu jedan svjedok potpisao suradnju s tajnom službom i da je u jednom drugom postupku dobivao informacije kako se treba ponašati.

– Zahtijevamo da tužitelj kaže svoje mišljenje jesu li neki od glavnih svjedoka bili plaćeni ili su dobili upute kako trebaju svjedočiti. Naši dokumenti pokazuju da je najmanje jedan svjedok potpisao suradnju s BND-om (njemačkom tajnom službom) i da je dobio informacije kakav će biti tijek rasprave, kao i upute kako treba svjedočiti. Za to ga je BND redovito nagrađivao. Iz naših dokumenata proizilazi da je BND obučavao terorističke grupe kako da postavljaju eksploziv na civilnim objektima na hrvatskoj obali, kazao je Nobilo i dodao kako će za to predočiti dokaze.

Ljutiti sudac

Sudac je ljutitim tonom u tom trenutku prekinuo Nobila i kazao:

To tako ne ide. Ovo je njemački proces i nije dopušteno ulaziti u interakciju s državnim odvjetništvom. Ovo što ste sada iznijeli ima s našim spisima veze kao s crnim ispod mojih noktiju. Ako želite davati izjave, za to ćete imati priliku, ali to tako ne ide, kazao je sudac.

Dvoranom je potom odjeknuo pljesak, na što je sudac kazao kako će nakon još jednog takvog incidenta "svi letjeti van".

Sudac je oduzeo riječ Nobilu jer se njegove izjave ne odnose na ovu tužbu, nakon čega se sudsko vijeće povuklo na vijećanje kako bi o tome donijelo rješenje.

U nastavku procesa, sudac Wagner Nobilu je kazao da njemački sudski postupak ne poznaje raspravu između stranaka u postupku.

Sudac je rekao Nobilu da svojim izjavama baca maglu jer nije naveo imena svjedoka. Nobilo mu je odgovorio da će takav zahtjev ubuduće pismeno podnijeti te da bi rekao na koje je svjedoke mislio da mu nije oduzeo riječ.

Nakon toga postupak je završen, a nastavlja se u ponedjeljak u 10 sati kada će se ne ročištu čitati članci iz hrvatskih medija.

Prosvjedi uoči suđenja

Uoči početka suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Vrhovnim pokrajinskim sudom u Münchenu okupila se skupina Hrvata na prosvjedu podrške njemačkom pravosuđu.

Prosvjeduju i protiv predsjednika Ive Josipovića kojem sa svojih plakata poručuju "Kandidaturu povlači izdajniče". Na plakatu je Josipović prikazan s crvenom zvijezdom. Prosvjednici su izvikivali uvrede i Perkovićevu odvjetniku Anti Nobilu

perković | Autor : Boris Ščitar/Večernji list Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Ministar pravosuđa bez komentara

– Nemam komentara o početku suđenja u Münchenu. Ono jednostavno mora biti pravedno i zakonito te to od njega i očekujem. Sud će donijeti odluku kakvu donese – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Lepoglavi, na otvaranju natjecanja u pokaznim vježbama iz tehničkog sprečavanja nasilničkog ponašanja zatvorenika.

Perkoviću i Mustaču sudit će vijeće od pet profesionalnih sudaca, kojem je na čelu dr. Manfred Dauster, dugogodišnji sudac münchenskog suda specijaliziran za politički kriminal, koji je sudio i na Sudu u BiH, a bavio se i ustrojem Bosne i Hercegovine. Objavio je i rad o BiH kao nedovršenoj pravnoj državi u kojem, između ostaloga, piše i o gubitku pravne i ustavne kulture u toj državi.

Tužiteljstvo će nastojati dokazati kako su Zdravko Mustač i Josip Perković sudjelovali u organizaciji atentata na emigranta Stjepana Đurekovića.

Suđenje prati čak 133 novinara, a predviđeno je izlaganje 44 svjedoka.

>> Proces Perković-Mustač u njemačkim medijima

>> Početak rasvjetljavanja niza Udbinih ubojstava: Tko je ubio mog oca?

>> Perkoviću sudi Manfred Dauster koji o socijalizmu nema predrasuda

>> Nijemcima sam poslao tisuću spisa o Josipu Perkoviću

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • santos008:

    Josipovica drzi rezimska TV na celu sa glavnim ravnateljem HRT.Trazite slobodu javnih medija

  • Deleted user:

    Što drugo može očekivati predsjednik koji ima pun ured savjetnika sa povijesti rada protiv interesa? Republike Hrvatske ?

  • drugzoka.:

    Ovo je suđenje yugokomunistickom zločinačkom režimu koji je ubijao Hrvate koji su javno govorili o slobodi i nezavisnosti Ubijani su svi kpji su zelili slobodu Hrvata