Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati imaju 2,5 mobitela i 1,4 televizor po kućanstvu

Neki od oblika osobnog računala prisutan je u gotovo 70 posto kućanstva u Hrvatskoj
20. ožujka 2012. u 12:03 16 komentara 174 prikaza
mobitel
Foto: VL FOTO

Proizvodi kao što su – telefon, televizor u boji, hladnjak te perilica rublja prisutni su u gotovo svim hrvatskim kućanstvima. Najnoviji rezultati istraživanja pokazuju uglavnom daljnji lagani napredak u opremljenosti nizom osnovnih trajnih proizvoda u kućanstvu, pokazuje istraživanje koje je proveo GfK Hrvatska.

Pokrivenost kućanstava telefonom je na razini od 99%. Fiksnu kućnu liniju ima ukupno oko 85% kućanstava. Broj fiksnih linija i dalje je u malom padu.

Istodobno posjedovanje mobitela stabiliziralo se na razini od oko 90% kućanstava u kojima postoji barem jedan takav uređaj – najviše u Dalmaciji (96%), zatim u Istri s Primorjem te Zagrebu, a najmanje u Slavoniji i Lici, Kordunu, Banovini (po 84%). Prosječan broj mobitela po kućanstvu je 2,5 komada.

U 16% kućanstava nalazi se barem jedan smartphone / blackberry / iPhone, a u kućanstvima s više od 11 tisuća kuna mjesečnih prihoda posjedovanje pametnih telefona iznosi oko 57%.

Klasični prozor u svijet – TV-prijamnik prisutan je u gotovo svim kućanstvima (98%). Gotovo pola kućanstava (44%) ima TV-prijamnik s ravnim ekranom / plazma ili LCD (kućanstva s najvišim prosječnim mjesečnim primanjima imaju i naviše televizora s ravnim ekranom – 81%, dok je to kod kućanstava s najnižim mjesečnim primanjima samo 9%).

Prosječan broj TV-prijamnika po kućanstvu je 1,4, satelitskom antenom opremljeno je 21% kućanstava, a oko 22% kabelskom televizijom.

Proizvod potreban za «suvremenu pismenost» je osobno računalo / kompjuter te je kao – stolni PC / prijenosno računalo / notebook prisutan u gotovo 70% kućanstava.

Ukupno najviše računala, bez obzira na vrstu, imaju kućanstva u Istri s Primorjem (80%) te u Dalmaciji (76%) i Zagrebu (74%). U kućanstvima s najnižim prosječnim mjesečnim primanjima računala su zastupljena sa svega 17%, dok je u kućanstvima sa osam i više tisuća kuna između 88 i 98 posto.

Klasično stolno računalo nalazi se u oko 54% kućanstava, a prijenosno / laptop / notebook ima oko 33% kućanstava (najviše u kućanstvima s višim i visokim primanjima (42 do 69%). S druge strane, priključak za internet ima 65% kućanstava (najviše u Istri s Primorjem (73%) te Zagrebu i Dalmaciji (71%)., navodi se u istraživanju.

 

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar My Style
  My Style:

  Kako neko poseduje 25 % televizora?? Kako vidi celu sliku?? Drugo, pre koju godinu su u Srbiji iznosili podatak da suvise malo Srba ima mobitel i internet. I da je to jako lose i pokazatelj siromastva i zaostalosti !! Sada ... prikaži još!da se iznose slicni podaci kao u Hrvatskoj ( svako po 2 mobitela i nema gotovo kuce bez interneta) pa se vice i galami da je to pokazatelj koliko smo zaglupljeni tehnologijom i to prikazuje nasu zaostalost !! Neki bi hteli i crno i belo u boji izgleda !!

 • -obrisani-:

  Ispravak netočnoga navoda! Hrvati imaju dva mobitela i pola mozga!

 • marcellus:

  Kako ono ide mantra, \"dok narod gladuje...\"