Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni proračun

Hrvati bi otpuštali službenike i uveli porez na imovinu

\'unu...zagreb....10.01.2006 ...novac...lova...kuna.... snimio:antonio bronic\'
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/3
28.11.2010.
u 10:02

Od svih državnih institucija, za Vjetrenjačin proračun najzainteresiraniji je bio MUP Manje od 10 posto građana pozvalo bi upomoć Međunarodni monetarni fond

Hrvati bi rado bili na mjestu ministra financija Ivana Šukera, bar ako je suditi po interesu koji je u prvom tjednu postojanja izazvao proračunski kalkulator, projekt najpoznatijega hrvatskog internetskog aktivista Marka Rakara i udruge Vjetrenjača. Građani bi rezali rashode, a proračun punili povećanjem kazni, poreza i trošarina. Prosječan proračun građana, koji su posjetili aplikaciju proračunski kalkulator, u prihodima iznosi 127 milijarda kuna, a u rashodima 133,7 milijarda. Dakle, u odnosu na prijedlog Vlade RH, prihodi su veći dvije milijarde, a rashodi manji 6,7 milijarda. Umjesto deficita od 15,4 milijarde, građani bi ga srezali više nego dvostruko, na 6,8 milijarda kuna.

Podsjetimo, od prošle nedjelje svaki od dva milijuna korisnika interneta u Hrvatskoj, može sam kreirati državni proračun za 2011. godinu na stranici proracunskikalkulator.com. U samo četiri dana stranica je imala 100.000 ulaza, a gotovo dvije tisuće građana iskoristilo je i mogućnost slanja svojega prijedloga proračuna udruzi Vjetrenjača. Ekonomski analitičar Vjetrenjače Marko Krištof analizirao je prijedloge proračuna građana koji su se igrali Šukera.

Korisnici proračunskoga kalkulatora u prosjeku su najmanje promjene radili na stavkama doprinosa, koji se samo 0,1% razlikuju od trenutačna prijedloga. Zdravstveni doprinosi u prosjeku su povećani 0,6%, za zapošljavanje 0,02%, a izdvajanje za prvi stup (u korist drugog) smanjeno je 0,02%. Zanimljivo je da čak 37% (698 osoba, od ukupno 1910 anketiranih) nije mijenjalo stope doprinosa.

PDV korisnici u prosjeku žele smanjiti 0,7% (369 osoba želi PDV od 22%, a čak 872 osobe žele da PDV ostane na trenutačnoj vrijednosti).

– Zanimljivo je da čak 42,9% osoba želi ukidanje nulte stope PDV-a. Uvođenje poreza na imovinu poželjno je za čak 58,2% korisnika, a za 58,0% korisnika uvođenje poreza na kapitalnu dobit pravo je rješenje – kazao je Krištof.

Korisnici proračunskoga kalkulatora povećali bi kazne 16,4%, a poreze i naknade na igre na sreću 11,6%. Prosječno je povećanje trošarina 3,7%, a ostali su porezi na robu i usluge uvećani u prosjeku 3,8%.

Rezanje rashoda

Od maksimalno 25% ponuđenih, korisnici kalkulatora rashode za zdravstvo (bez socijalne skrbi) smanjili su 3,53%. Naknade za nezaposlene korisnici su smanjili 9%.

Korisnici su kalkulatora mirovine na temelju osiguranja (redovite) smanjili u prosjeku 2,5%, a od toga starosne 2,4%, obiteljske 2,7% te invalidske 2,6%. Ostale mirovine (zbirni iznos mirovina HAZU, MUP-a, Hrvatske vojske, boraca NOR-a, domovinske vojske, saborskih zastupnika, političkih zatvorenika i bivše JNA) smanjili su 5%.

– Mirovine hrvatskih branitelja korisnici bi smanjili 13,6%, a ostale transfere braniteljskoj populaciji 6,1% – ističe analitičar Krištof.

Rashode za socijalnu pomoć korisnici žele smanjiti 7,2%, a čak 65,8% korisnika podupire uvođenje registra korisnika socijalne pomoći, koji bi ograničio primanje pomoći imovinskim cenzusom.

Subvencije poljoprivrednicima u prosjeku korisnici žele smanjiti 9,9%, a ostalim sektorima 11,6%. Kapitalne pomoći u prosjeku su smanjene 5,9%.

Jedno od najvećih smanjenja bilo je u odjelu pomoći u inozemstvu koje korisnici u prosjeku žele smanjiti 11,8%.

Ni kultura, znanost i obrazovanje nisu dobro prošli među surferima koji su odlučili nadmetati se s ministrom Ivanom Šukerom.

– Čini se da korisnici proračunskog kalkulatora ne cijene napore ministarstva kulture kad mu izdatke žele smanjiti 6,0%. Naši korisnici smatraju da je broj zaposlenih u znanosti i obrazovanju u prosjeku potrebno smanjiti 1,9%, njihove (bruto 1) plaće 3,3% te materijalne rashode 3,9% – kazao je Krištof. U sustavu obrane korisnici bi smanjili broj zaposlenih 3,8%, njihove bruto plaće 5,9%, a materijalne rashode 5,0%. U Ministarstvu unutarnjih poslova smanjili bi broj zaposlenih 2,5%, njihove bruto plaće 4,6% te ostale rashode 4%.

– Iako to iz pojedinačnih brojeva nije očito, korisnici proračunskoga kalkulatora ukupan bi proračun za znanost i obrazovanje smanjili 313 milijuna kuna (4,0%), rashode Ministarstva obrane 115 milijuna (5,5%) te rashode MUP-a za 67 milijuna kuna (5%) – ističe Krištof.

3650 otkaza

Na ostalim zaposlenima koji svoju plaću primaju na teret državnog proračuna korisnici bi „uštedjeli" ukupno 759 milijuna kuna, smanjujući njihov broj 3650 (5,8%) i njihovu bruto plaću 511 kuna (5,7%).

Na lokalnoj razini korisnici bi na troškovima zaposlenih uštedjeli gotovo milijardu kuna, smanjujući njihov broj za 4305 (čak 11%), a njihovu (bruto 1) plaću 1170 kuna (čak 11,9%).

Kad je riječ o dolasku MMF-a, i građani koji su proračun uzeli u svoje ruke slično razmišljaju kao ministar financija Ivan Šuker. Naime, tek svaki deveti građanin iskoristio je mogućnost koju nudi proračunski kalkulator – "Potraži pomoć MMF-a".

– Najzanimljivije je da samo 10,9% korisnika želi dolazak MMF-a – ističe Marko Krištof.

Ovo je prva analiza prijedloga proračuna građana, a autori najavljuju nove kad prikupe 10.000 prijedloga.

– Kako u proračunski kalkulator zbog kratkog roka izrade (Vlada nas je iznenadila ranim izdavanjem proračuna), u projekt nismo uključili tzv. primarni deficit, koji iz deficita izuzima rashode za isplatu kamata na primljene zajmove, vjerujemo da su građani rezali više nego što je potrebno. Stoga ćemo u daljnjim analizama pokušati ispraviti ovu „nepravdu" tako da ćemo iz daljnje analize iz prosjeka izbaciti „radikale", a analizu proširiti obradom po stupnju obrazovanja, vlasništvu sektora u kojem su korisnici zaposleni te stupnju stručne spreme – zaključio je Marko Krištof, ekonomist udruge Vjetrenjača. U izradi alternativnog proračuna sudjelovali su i djelatnici različitih državnih institucija. Najviše posjeta Vjetrenjača je zabilježila iz MUP-a, čak 131, slijedi upola manje posjeta iz Ministarstva obrane i zagrebačkoga poglavarstva. S računala Vlade kreirano je 45 proračuna, a djelatnici Ministarstva financija napravili su ukupno 26 prijedloga temeljnog dokumenta za funkcioniranje države.

Komentara 53

JA
jalnus
12:45 28.11.2010.

Porez na nekretnine je legalna opcija koje se ne odrice nijedna drzava.

OJ
ojhaojha
14:07 28.11.2010.

terba one koji su u naponu snage 30-40 g. a primaju vojne penzije, kupuju nove aute, plazma i sl. sve poslati da ratuju za hr tj usra u afganistan da ih tamo talibani malo podrezu

OB
-obrisani-
10:37 28.11.2010.

Joj, joj, nije dobro kad građani postanu pametniji od vlade, rukovodioce, šefova....????? JE\'L DA??????? IMAMO NEKE REMINISCENCIJE IZ SOCIJALIZMA????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije