Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivan trend

Hrvati bi danas na referendumu izabrali ulazak u Europsku uniju

ne u eu
Marko Čubrilo/VLM
28.04.2010.
u 18:23

Pristupanje više podržavaju muškarci, stariji od 65 godina, visokoobrazovani i Slavonci.

Da se referendum o ulasku Hrvatske u EU održi danas, građani bi odlučili da Hrvatsku žele vidjeti u društvu država EU. Prema istraživanju agencije Ipsos Puls provedenome za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, od ispitanih 1000 građana, 53 posto svoj bi glas dalo za pristupanje EU.

Više radnih mjesta

Protiv bi glasalo 40 posto, a šest posto ispitanika ne zna što bi zaokružilo.

Trend lagana porasta podrške ulasku u EU i dalje se tumači pozitivnim utjecajem slovenske deblokade pregovora. Naime, u trenutku blokade, podrška ulasku opala je na dotad najnižih 49 posto, a sastanak premijerke Jadranke Kosor i Boruta Pahora u Trakošćanu statistike je "lansirao" na 54 posto.

Ulazak u EU više podržavaju muškarci (46 posto) od žena (40 posto) te ispitanici stariji od 65 godina. Potpora ulasku raste s razinom obrazovanja: svaki drugi visokoobrazovani glasač na referendumskom listiću zaokružio bi "da", a isti bi odgovor odabrao tek svaki treći glasač sa završenom osnovnom školom. Regionalno, najveća je podrška ulasku u EU u Slavoniji (46%), Lici i Banovini (43%) te u Zagrebu i okolici, sjevernoj Hrvatskoj i Dalmaciji (42%).

Upitani za pozitivna očekivanja od EU, najviše ispitanika istaklo je mobilnost, posebice u školstvu, više radnih mjesta, otvoreno tržište, reformu pravosuđa i vladavinu prava, bolji standard, manje korupcije, napredak i stabilnost gospodarstva, sredstva iz fondova EU te više reda.

Iznimno visok odziv

Istodobno, boje se pada standarda, gubitka političke neovisnosti, lošeg utjecaj na poljoprivredu i gospodarstvo, rasprodaje Hrvatske, gubitka nacionalnog identiteta, većeg uvoza i konkurencije... Iznenađuje visok postotak građana koji bi izišli na referendum – dosegnuo bi čak 76 posto, najviše do sada. Usporedbe radi, u drugom krugu predsjedničkih izbora ovoga siječnja, koji je najbliži referendumu, na glasanje je izašlo tek malo više od 50 posto birača.

Komentara 74

Avatar florenz
florenz
07:59 29.04.2010.

Pa naravno! Rezultat je to promišljanja da se ograniči haračenje Vlade po svim ekonomskim i politčkim područjima Hrvatske. Građani se nadaju da će ih zakonski propisi EU svesti na prihvatljiviju mjeru!

OB
-obrisani-
19:46 28.04.2010.

28.04.2010. u 18:59h xaron je napisao/la: Slazem se sa Vama, ali, Zar ste zaboravili da Glavni pregovarac Drobnjak sa vladajucom strankom HDZ-om pokusava progurati u \"Ustav\" da je dovoljno 25%+1 glas za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju.Cista izdaja Hrvatske

PA
pajapatka
20:51 28.04.2010.

Zaboravih, napraviti referendum koji obvezuje sve hrvatske građane da iziđu i daju svoje mišljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije