Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvati bez razumijevanja za Sanaderovu ideju štednje

15.11.2008.
u 20:03

Javnost nema nimalo razumijevanja za žalopojke i taktiziranje Ive Sanadera. Naša anketa pokazuje da samo nešto više od petine građana smatra da Vlada treba nastaviti s velikim infrastrukturnim projektima, unutar kojih je Pelješki most postao paradigma nepotrebnog luksuza i nadmetanja.

Više od dvije trećine građana protiv je investicija, koje bi zemlju mogle gurnuti u daljnju dužničku krizu. Ozbiljnije bi propitivanje možda pokazalo da građani nisu protiv razvoja vlastite zemlje, ali protiv toga su da se diktira iz nekoliko centara ekonomske i političke moći, od skupine koja pobire vrhnje, dok se od većine traži da stegnu remene.

Ustrajnim inzistiranjem na nastavku gradnje Pelješkog mosta, političar koji je dosad znao pridobiti javnost na svoju stranu, sveo je, prema anketi, broj pristaša na samo 22, 23 posto, što bi se moglo nazvati i nekakvom prirodnom podrškom hadezeova biračkog tijela.

Zamrzavanje plaća kao mjeru kojom bi se svjetska kriza zadržala na hrvatskim granicama podržava samo 23 posto građana, vjerojatno onih koji to zamrzavanje ne bi ni osjetili na svojim leđima, dok je velika većina protiv.

Poduzetnici su jedina interesna skupina koja je jasno i nepodijeljeno stala iza posljednjih premijerovih poteza. Svi ostali sumnjičavi su prema njegovu taktiziranju i premreženim interesima. Takvo raspoloženje građana sigurno će otežati i poziciju sindikata, koji su nakon početnog razumijevanja i kolebanja već izrekli prvi “ne” Sanaderovu prijedlogu o smanjenju plaća, ali su ipak ostavili prostor za nekakve daljnje dogovore.

Infrastrukturne će se investicije, nažalost, ugasiti same od sebe, ali glavni je problem ove vlade što ona nikad nije kreirala trendove, nego ih je pasivno pratila, pa se tako postavlja i sada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije