Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odselio prije pet godina

Hrvat živi u Irskoj i razmišlja o odricanju državljanstva: 'Odjavio sam se sa svega, a dva puta su me ovršili'

Od 01. sije?nja 2018. zahtjev za izradu nove putovnice mo?i ?e se predati elektroni?kim putem
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
11.05.2022.
u 10:13

Za odricanje od državljanstva potrebno je platiti između dvije i tri tisuće kuna te je potrebno ispuniti niz uvjeta

Brojni građani napuštaju Hrvatsku te odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim životom. Dok se jednu planiraju vratiti, drugi odluče prekinuti sve veze s Hrvatskom tako da se odreknu državljanstva. Zabilježen je uzlazni trend onih koji poduzimaju taj korak, a o njemu razmišlja i Josip Almaši koji već pet godina živi u Irskoj. 

Hrvatska mu, kaže za N1, ne da mira jer stalno nešto mora platiti. Zbog toga je razmišljao o odricanju od državljanstva. 

- Mi ćemo definitivno ići na irsko državljanstvo, i to definitivno, ja još moram ozbiljno razmisliti, ako je to ne znam kakva birokratska procedura - rekao je. 

- Odselio sam prije pet godina, odjavio se sa svega. Međutim, imaju foru da odbijaju odjave pa su me dva puta ovršili otkad sam odselio, prvo HRT pa sad i porezna uprava - naveo je Josip Almaši koji će i dalje biti Hrvat dok ne podmiri dug ili ga ne ospori na sudu. 

Za odricanje od državljanstva potrebno je platiti između dvije i tri tisuće kuna te je potrebno ispuniti niz uvjeta. S obzirom na to da je ove godine zabilježen porast onih koji su taj proces prošli, potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako se to vjerojatno dogodio zbog pandemije koronavirusa. 

- Imamo razdoblje i covida kada je bilo manje tih administrativnih postupaka, bili su usporeni - naveo je te dodao kako do odricanja od državljanstva dolazi i kada države ne priznaju dvostruko državljanstvo.

- Isto ljudi koji su dolazili u Hrvatsku bi se odrekli svog državljanstva i prihvatili hrvatsko državljanstvo, mislim da to nije tema - dodao je ministar Božinović.

Komentara 9

LL
lijepa_li si
10:28 11.05.2022.

ih, zarađuje milijune u irskoj, a pretplatu nije platio! svašta.

DU
Deleted user
11:42 11.05.2022.

Nemoj u Irskoj plaćati račune pa nećeš dobiti državljanstvo već izgon. Takvi ni ne zaslužuju imati HR državljanstvo.

DU
Deleted user
11:13 11.05.2022.

Još jedan beskorisni članak! Kratki sažetak: "O nevolje! Neki netko koji dobija neke uplatnice za koje je potpuno nejasno jesu li osnovane ili nisu, odlučio je promijeniti državljanstvo! I to je, valjda, grozno zbog nečega!" Ako je čovjek odlučio živjeti u inozemstvu na dugo razdoblje, ako ta zemlja k tome ne dopušta dvojno državljanstvo (meni je osobno dvojno državljanstvo ionako čudna tvorevina), onda je normalno da promijeni državljanstvo. Iz ovog članka nije jasno koji to računi dolaze toj osobi? To može biti birokratsko maltretiranje (npr. zbog male greške u obrascu ne priznaju odjavu s HRT pristojbe), a može biti i opravdani zahtjev (komunalne naknade i ostali paušali na nekretninu koja je ostala u vlasništvu osobe). Dakle, napišite što je osnovni problem ovdje! HRT i porezna neopravdano maltretiraju čovjeka? Napišite tako! Čovjek misli da nakon što se odjavio više ne mora plaćati komunalne naknade i paušale za nekretninu u svom vlasništvu? Napišite da je blesav, bahat ili škrt i idemo dalje! Totalno žalim za stotinjak kuna koje sam bacio na Premium...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije