Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA ETEROVIĆ

Hrvat preuzeo ključnu ulogu u njemačkoj Crkvi

nikola eterović
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
16.11.2013.
u 08:02

Apostolski nuncij zastupat će Vatikan u svim lokalnim katoličkim crkvama

Hrvat Nikola Eterović preuzeo je dužnost novog apostolskog nuncija u Njemačkoj i time postao nova ključna osoba u tamošnjoj Crkvi. Tko želi postati biskup u budućnosti, treba biti u dobrim odnosima s njim.

Govori osam jezika

Tako je ugledni njemački list Die Welt popratio Eterovićevo stupanje na dužnost koje, među ostalim, znači da će Eterović iz Berlina zastupati Vatikan u svim lokalnim katoličkim crkvama u Njemačkoj.

Eterović je rođen prije 62 godine u Pučišćima na Braču. Zaređen je za svećenika 1977., a u diplomatsku službu Svete Stolice ulazi tri godine poslije. Do imenovanja nuncijem u Ukrajini djelovao je u vatikanskim diplomatskim predstavništvima u Bjelokosnoj Obali, Španjolskoj, Nikaragvi te u državnom tajništvu Svete Stolice za odnose s državama. Apostolskim nuncijem u Ukrajini imenovao ga papa Ivan Pavao II. 1999. kada je postao i nadbiskup. Nuncijem u Ukrajini bio je do veljače 2004. i u tom je razdoblju organizirao posjet Ivana Pavla II. toj bivšoj sovjetskoj republici. Te ga je godine Ivan Pavao II. imenovao glavnim tajnikom Biskupske sinode. Tu dužnost obnašao je do 21. rujna 2013. kad ga papa Franjo imenovao apostolskim nuncijem u Njemačkoj, državi od 80 milijuna stanovnika, koja ima i komunističko i zapadno iskustvo.

– Evangelizacija je posebno aktualna za zemlje koje su izašle iz komunizma, pa i za Hrvatsku, koje nose i posebnosti i odgovornosti komunističkih režima, koji se prožima sa sekularizacijom koja dolazi zapada – rekao nam je nadbiskup Nikola Eterović.

To što me Sveti otac imenovao nuncijem u Njemačkoj predstavlja mi veliku čast i veliki izazov

Govori sedam stranih jezika (talijanski, engleski, njemački, francuski, ruski, ukrajinski i poljski), a bio je i prevoditelj Ivanu Pavlu II. kada je primao hrvatske dužnosnike. Ključni je autor ugovora između Svete Stolice i Hrvatske te je o njima napisao knjigu. Glede evangelizacije u današnjem svijetu, koji se iz raznih razloga udaljuje od Crkve, Eterović kaže kako ljudima treba pomoći da prakticiraju kršćanstvo, odnosno da ne budu samo nominalno kršćani, već kršćani po srcu Isusovu.

Prvi kad treba pomoći

– Ako živi kršćanstvo, kršćanin postaje svjedok. Svi kršćani pozvani su biti navjestitelji Isusa Krista u situacijama u kojima živimo – kazao nam je Eterović.U Njemačkoj, u kojoj je Eterović jučer preuzeo dužnost apostolskog nuncija, biskupi su prošle godine odlučili kako vjernici ne mogu dobiti sakramente ako nisu platili crkveni porez.

– Njemački biskupi sigurno dobro poznaju svoj narod, vjernike i donijeli su dobru odluku nakon što su se savjetovali s uredima Svete Stolice. Kršćani moraju sudjelovati u svim potrebama kršćanske zajednice. Katolici su u prvim linijama kada treba pružiti pomoć siromasima – kazao nam je Eterović.

Komentara 9

Avatar kobra11
kobra11
13:57 16.11.2013.

Apsolutno nema veze da li je Hrvat ili Nemac . On služi papi a ne Hrvatskoj i Nemačkoj

KI
Kinez
14:11 16.11.2013.

Vidi vidi dali je to Mr. Bin?? Da ne snima neki novi film?

BO
bosna
16:19 16.11.2013.

Super ,vjerovatno je hdz urgirao kod demokristana da ga postave na to mjesto.Sad treba ocekivat pljacku i kolaps te crkve.A bice uvijek on ,,nisam cuo,nisam vidio,nisam znao,,.Koji ste vi jehbeni narod,dajete glas toj zlocinackoj kriminalnoj organizaciji.Crkva nije nista drugo vec produzena ruka hdz.Da li je vas bozanic ikad osudio pljacku koju je ucino hdz.Da li je ikad progovorio o zlocinu ndh i ustasa.A od proracuna dobivaju blizu 400 miliona kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije