Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvat otkrio da američki lijek izaziva sterilnost muškaraca

Upozoravao sam autore istraživanja, ali su objašnjavali da sterilnost nije posljedica lijeka, kaže Smoljanović
26. svibnja 2011. u 13:00 29 komentara 242 prikaza
\'Razvod...tuga......muskarac....prazan stan.... Obavezno potpisati PHOTOS\'
Foto: Photos, ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Infuse je lijek proizvođača tvrtke Medtronic i koristi koštani morfogenetski protein 2, BMP-2. Protein se od 2002. široko primjenjuje u postupcima spinalne fuzije, operacijskom zahvatu cijeljenja vertebralnih kralježaka u lumablnom dijelu kralježnice. Američka agencija za kontrolu hrane i lijekova, FDA, registrirala je taj protein za "spajanje" kralježaka L4 i L5 ili L5 i S1. Lijek u Hrvatskoj niti je registriran niti se upotrebljava, ali je zanimljivo da se hrvatski liječnik, ortoped s Klinike za ortopediju na Šalati u Zagrebu, i njegovi stavovi iznose i citiraju u jučerašnjem izdanju New York Timesa u tekstu o lijeku i njegovim nuspojavama.

Pomna analiza

Dr. Tomislav Smoljanović, kako nam je potvrdio u jučerašnjem razgovoru, godinama pomno analizira kliničku primjenu BMP-a 2, rezultate liječenja i nuspojave. Njegova sumnja, koja je tek jedna u nizu, odnosila se na to da infuse u muških pacijenata izaziva sterilnost.

– Proučavajući studije, uočio sam da u određenog broja muških pacijenata koji su uzimali lijek nastaje retrogradna ejakulacija, odnosno da se sperma slijeva u mokraćni mjehur. U dijela pacijenata to je oštećenje bilo trajno. Autore istraživanja upozoravao sam na to, ali se, najkraće, njihovo objašnjenje svodilo na to da je sterilnost kirurška komplikacija, a ne posljedica lijeka – rekao nam je dr. Smoljanović.

No preokret je nastao objavljivanjem rezultata studije SPINE koju je na 240 bolesnika proveo dr. Eugene J. Carragee sa Stanforda, i to upravo na poticaj dr. Smoljanovića. Studija je jučer objavljena na web-stranicama Spine Journala i njome je dokazana sumnja dr. Smoljanovića da muškarci liječeni infuseom razvijaju trajnu ili privremenu sterilnost. Ova nuspojava statistički je važna, pogotovu u usporedbi s pacijentima u kojih se za "spajanje" 'kralježaka primjenjuje zlatni standard, dio kosti koji se uzima od samoga pacijenta.

Odbijenice za objavu

Dr. Smoljanović sa svojim kolegama proteklih je godina došao i do drugih spoznaja o nuspojavama za koje sumnja da su u uzročno-posljedičnoj vezi s ovim proteinom.

– To su resorpcija trupa kralježaka, upala u području spinalnih živaca, stvaranje kosti unutar spinalnoga kanala, oteklina na području vrata pacijenta, kost u trbušnoj šupljini. U posljednje četiri godine poslao sam više od trideset pisama urednicima različitih časopisa, upozoravao i konkretno obrazlagao svoje sumnje. Međutim, većinom sam dobivao odbijenicu za objavu – kaže dr. Smoljanović.

Plaćene studije mogu zanemariti š

Plaćene studije mogu zanemariti štetne nuspojave lijekova 
Dr. Tomislav Smoljanović ističe da liječnici istraživači koje plaća farmaceutska industrija nisu posve neovisni, točnije da mogu utjecati na ishod istraživanja i da se neke nuspojave zanemaruju te prikazuju manje važnima. Samo jedna doza lijeka infusea stoji između 3000 i 5000 dolara, a profit je njegovih proizvođača u milijunima dolara.

S druge je strane pacijentova kost, koja služi u postupku \"spajanja\" kralježaka, besplatna. Hrvatski znanstvenik vjeruje da će i ovaj slučaj dodatno potaknuti stručne polemike o studijama koje financijski podržava farmaceutska industrija.

– Želim istaknuti da mi, na Klinici za ortopediju na Šalati, gdje radi veliki broj liječnika i znanstvenika, imamo visoke etičke standarde i da ih u provođenju kliničkih studija poštujemo. I u krugovima industrije zna se da ne radimo i ne prihvaćamo istraživanja koja bi na bilo koji način mogla škoditi pacijentima.

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu
  • -obrisani-:

    @terapeut, da li dolaziteu Dalamciju koju ste toliko sanjali, mozda Ameriku, New Orleans, Louisiana. To ne trebate nis za impotenciju, samo jedan Hurricane.

  • cunt:

    nema toga što hrvat nemože, jedino kaj nemre Tesli roditelje promjenit.....

  • terapeut:

    houston, vi ste u drugoj grupi,na vama su testirali lijek koji izaziva impotenciju,zato toliko jala u vasim komentarima. tako mlad a vec pao