Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA NA KRUZERU Dubrovački kapetan J. Brajčić u Somaliji

Hrvat od pirata brod spasio šmrkovima

01.12.2008.
u 15:25

“Gdje je moja ljuba? Napali me gusari!”, bile su to prve riječi koje je 58-godišnji dubrovački kapetan Jurica Brajčić uputio telefonom supruzi Nataši malo nakon što su somalski pirati napali njegov brod, luksuzni kruzer Nauticu. Bilo je to ove nedjelje oko 14 sati po našem vremenu, kad je Nataša Benčić primila strašne vijesti.


Poznato lovište
Presjeklo ju je. Vijesti o otmicama iz dana u dan pristižu, a suprug joj plovi tom rutom... No Brajčić, stari morski vuk, odmah ju je smirio. “Sve je u redu”, poručio joj je. Telefonska veza je bila slaba, krčalo je, njegov glas se gubio... Ipak, supruga je uspjela razabrati da je kapetan, njezin suprug, zadržao prisebnost i spasio brod, posadu i putnike.

Dužnost nam je bila zaštititi putnike i posadu, za to smo obučeni. Časnici i ja samo smo radili svoj posao – kratko je za Večernji izjavio Brajčić koji plovi već 35 godina. No, skromnosti tu nema mjesta. Brajčić je ipak jedan od rijetkih kapetana koji je uspio nadmudriti pirate. I to upravljajući kruzerom.

Tim plovećim hotelima nije lako zapovijedati, odgovornost za putnike je golema. Na Nautici ih je 690, uglavnom Britanaca i Amerikanaca, i 386 članova posade. Plovili su od Rima do Singapura, put je trebao trajati 32 dana, da bi nakratko bio prekinut u Adenskom zaljevu, omiljenom piratskom “lovištu”. Napad je izveden kao prema priručniku za pirate. Počelo je idilično. Kruzer je klizio pokraj ribarskih brodica. Nisu djelovali opasno. Prizor kao stvoren za fotografiranje.

Iz pozadine, iza jedne od brodica, u trenutku su izronila dva uska čamca gonjena jakim motorima. Tu je nešto sumnjivo, pomislili su dežurni časnici. Pozvali su Brajčića. Čamci su se približavali... Posada je prije puta vježbala kako se obraniti od pirata. Sad su znanje mogli provjeriti u praksi.

Brod je postigao brzinu od 20 čvorova, čamci su ih pratili, a onda je jedan odustao - kazao je za Večernji Tim Ribacky iz kompanije Oceania Cruises u Miamiju, vlasnika kruzera.

As iz rukava
Iz čamca je odjeknula paljba, zafijukalo je osam metaka. Brajčić je tad izvukao asa iz rukava. Moćnim mlazovima iz šmrkova zasuo je pirate. Nisu očekivali takav odgovor, iako su vjerojatno znali da je napad na kruzer prevelik zalogaj. Lako se uspeti na tanker kad je natovaren i samo je koji metar iznad mora. Bace užad s kukama ili prislone ljestve. Ali kruzer...

Uz hektolitre vode Nautica je napadače odbila i sofisticiranim uređajem. Puštali su visokofrekventni zvuk, namijenjen baš obrani od pirata. I to je upalilo. Dodatnu sigurnost pružio im je brod američke vojske koji je ubrzo stigao. – Nautica nije oštećena, no važnije je da nitko nije ozlijeđen – kazala je Nataša Brajčić i ponosno dodala: – Moj suprug je obavio svoju dužnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije