Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Članak u SAD-u

Hrvat objasnio kako su životinje uz pomoć bakterija osvojile svijet

Tomislav Domazet-Lošo
Davor Višnjić/PIXSELL
13.02.2013.
u 09:38

Ruđerovac dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo dio je međunarodnog tima istraživača koji su u novom izdanju prestižnog časopisa dali smjernice za budući razvoj biologije na svjetskoj razini.

Ruđerovac dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo dio je međunarodnog tima istraživača iz vodećih svjetskih znanstvenih institucija koji su u novom izdanju prestižnog časopisa američke nacionalne akademije znanosti (PNAS) dali važne smjernice za budući razvoj biologije na svjetskoj razini.

Smjernice se temelje na najnovijim razumijevanjima interakcije bakterija i životinja, a koje ukazuju da su životinjama u osvajanju planeta pomogle bakterije.

\"Istraživanja provedena u zadnja dva desetljeća, zahvaljujući raširenoj primjeni genetskih i genomskih metoda, potvrdila su sveprisutnost i raznolikost bakterija. Upravo su nova saznanja o međusobnom djelovanju bakterijskih i životinjskih organizama, bilo u zajedničkom ekosustavu ili pojedinačnoj simbiozi, potvrdila da su bakterije koje žive u tijelima ljudi i drugih životinja zapravo pomogle evoluiranju različitih vrsta\", piše u priopćenju Instituta Ruđer Bošković povodom uspjeha Domazeta-Loše.

Prije su bakterije i životinje povezivale samo vezano uz bolesti

Iako su se do nedavno bakterije sa životinjama povezivale uglavnom uz bolesti, sve je razvidnije da su one imale i puno pozitivniju ulogu u evoluciji životinjskih organizama. \"Ugrubo rečeno, složeni životni oblici vjerojatno se nikad ne bi razvili na Zemlji da nije bilo bakterija. Osim što su zaslužne za atmosferu kakvu na Zemlji danas poznajemo, bakterije igraju ključnu ulogu u kruženju tvari u prirodi. Tako nam, primjerice, unutar ljudskog organizma \'dobre\' bakterije pomažu da dobijemo sve važne hranjive tvari i energiju, blokiraju rast patogenih mikroorganizama, a pomažu čak u razvoju i održavanju imunološkog sustava. Zapravo, u našem organizmu nalazi se i do 10 puta više stanica bakterija nego stanica koje grade naše tijelo\", piše u priopćenju.

U tekstu pod naslovom \"Animals in a bacterial world, a new imperative for the life sciences\" međunarodni tim znanstvenika i dr. Domazet - Lošo istaknuli su neka suvremena otkrića koja bi trebala doprinjeti rasvjetljavanju nekih bitnih pitanja o utjecaju bakterija na postanak i evoluciju životinja, njihovom simbiotskom odnosu te međusobnom djelovanju bakterija i životinja na njihove genome.

\"Članak daje važne smjernice za budući razvoja biologije na svjetskoj razini\"

- Ovaj članak je od iznimnog značaja jer daje važne smjernice za budući razvoja biologije na svjetskoj razini. Riječ je o novom intelektualnom povezivanju mikrobiologije, evolucije i razvojne biologije, disciplina koje su se povijesno poprilično odvojeno razvijale.

Za mene osobno ovaj rad je važan jer sam imao priliku surađivati s najboljim američkim i europskim sveučilištima i institutima. Pozvan sam na projekt zato jer je moj rad u evolucijskoj genetici prepoznat na svjetskoj razini, osobito pri tom mislim na metodu genomske filostratigrafije. Mislim da je posebno važno istaknuti da kroz ovu suradnju ime Instituta Ruđer Bošković ponovno našlo u društvu znanstvene elite. Iskreno se nadam da ću nakon ovog rada i prošlogodišnjih državnih nagrada za znanost imati u Hrvatskoj potporu nastaviti istraživanja te odgovoriti na neka od ključnih pitanja postavljenih u ovom članku - izjavio je dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo, znanstveni suradnik u Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a.

\"Svojim radom molekularni genetičar, dr. Tomislav Domazet-Lošo, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, već par godina plijeni interes medija i znanstvene zajednice. Nakon otkrića Teorije genomske filostratigrafije (2007.), objavljene u uglednom znanstvenom časopisu Trends in Genetics, 2008. godine je odjeknula vijest o otkriću da su genetske bolesti kod čovjeka pradavno evolucijsko nasljeđe. Naime, dr. Domazet-Lošo i prof. Diethard Tautz pokazali su da većinu organizma na zemlji najvjerojatnije pogađaju slične genetske bolesti. Rad je objavljen u časopisu Molecular Biology and Evolution i popraćen u prestižnom časopisu New Scientist, a kao izuzetno zanimljiv predstavljen je i u časopisu The Economist. Dr. Domazet-Lošo razvio je 2010. godine i novu mjeru u evolucijskoj genetici koju je nazvao index starosti transkriptoma. Koristeći ovu svoju inovativnu metodu pokazao je da se u embriogenezi zrcali cjelokupna evolucijska povijest i tako završio na naslovnici Naturea, vodećeg znanstvenog časopisa u svijetu\", zaključuju u priopćenju iz Instituta Ruđer Bošković.

>>Tomislav Domazet-Lošo: Sukob između vjere i znanosti ne postoji

>>Domazet-Lošo i Tautz otkrili da neki geni nastaju i spontano

Komentara 5

YU
yututu
11:38 13.02.2013.

Bog i Hrvati !

YA
yan
11:30 13.02.2013.

Još jedan Hrvat kojim se istinski ponosim , moje divljenje ....

LP
Lebron Petrovic
12:39 13.02.2013.

Virusi ne napadaju nas nego bakterije u nama bilo dobre bilo zle, a smrt nastupa zbog razgrađivanja nekih bakterija i otrovanja organizma !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije