Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrt u gubicima

HRT smanjuje plaće 10 posto i povećava pretplatu za dvije kune

\'27.06.2011., Zagreb Kandidati za predsjednika uprava HRT-a predstavili su na vijecu HRT-a svoje programe. Josip Popovac Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL\'
Foto: \'Željko Hladika/PIXSELL\'
1/3
15.12.2011.
u 14:05

HRT je gubitke odlučio nadoknaditi povećanjem TV-pretplate, smanjenjem izdataka za tvrtku Odašiljači i veze te uštedom na zaposlenicima

Na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Programskog vijeća HRT-a sa 12 glasova za i jednim suzdržanim prihvaćen je financijski plan za sljedeću godinu prema kojem će javna televizija biti u gubitku od sedam milijuna kuna. To im je drugi financijski plan, a prema prvom bili bi u gubitku od 100 milijuna kuna. HRT je gubitke odlučio nadoknaditi povećanjem TV-pretplate za dvije kune, što će im donijeti 20 milijuna kuna, smanjenjem izdataka za tvrtku Odašiljači i veze, preko koje emitiraju program, za 30 milijuna kuna, te uštedom od 43 milijuna kuna na zaposlenicima.

Pristojba bi se trebala povećati, a to je, ističu HRT-ovci, zapravo usklađivanje s porastom prosječne plaće u protekloj godini, u ožujku. Po zakonu iznos za HRT-ovu pristojbu iznosi 1,5 posto prosječne plaće. S tvrtkom Odašiljači i veze HRT je već sad u sporu jer im oni već godinu dana šalju fakture koje uključuju i analogno emitiranje iako su u potpunosti prešli na digitalno emitiranje koje je znatno jeftinije. HRT očekuje pozitivan ishod tog spora i potpisivanje novog ugovora. Tvrtki Odašiljači i veze HRT sad daje 140 milijuna kuna godišnje.

Predstavnik HRT-ovih zaposlenika Nikola Bonačić prigovorio je upravi što ih nisu obavijestili i konzultirali se s njima u vezi s uštedom od 43 milijuna kuna na zaposlenicima. Plan predviđa smanjenje plaća i materijalnih prava zaposlenika od 10 posto.

– Jako smo nezadovoljni. Netko tko ima plaću od tri ili četiri tisuće kuna teško će podnijeti smanjenje od 10 posto. Ne mogu jamčiti socijalni mir ako se bude išlo na plaće – rekao je Bonačić.

Predsjednica Nadzornog odbora Silvija Luks, koja je jedina bila suzdržana pri izglasavanju plana, kazala je da zaposlenici s pravom spominju socijalne nemire, a takvo stanje, istaknula je, ne bi bilo dobro za cijelu javnost.

– Financijski plan ukupno je težak 1,4 milijarde kuna, od čega 400 ide na program, a milijarda odlazi drugamo. Sindikati se s pravom pitaju kamo – rekla je Luks.

Predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac rekao je da razumije nezadovoljstvo zaposlenika, ali da javna televizija uz novac koji ima jednostavno više ne može izdržati sve izdatke. Zaposlenicima HRT-a ipak se ne bi trebale smanjivati plaće, već prava iz kolektivnog ugovora, o čemu će uprava i zaposlenici još pregovarati. HRT je zbog stupanja na snagu zakona po kojem im se ograničava reklamno vrijeme prisiljen stezati remen od lani. Tad im je u udarnom terminu (od 18 do 22 sata) dopušteno vrijeme za reklame smanjeno s devet na šest minuta po satu, zbog čega su im u 2011. prihodi bili 30 milijuna kuna manji.

Početkom ovog mjeseca reklamno vrijeme u udarnom terminu smanjeno im je sa šest na četiri minute, zbog čega će HRT u 2012., prema planu, imati još 41 milijun kuna manje. Znatna su stavka i Olimpijske igre, čije će prenošenje HRT stajati 40 milijuna kuna. Programsko vijeće i Nadzorni odbor na sjednici su potvrdili izbor Duška Radića za glavnog urednika Hrvatskog radija.

Ključne riječi

Komentara 159

A9
AAA-999
16:44 15.12.2011.

Koliko su do sada isplatili geniju Puhovskom?

Avatar otto_bismarck
otto_bismarck
22:20 15.12.2011.

HRT je banda pljačkaša

TM
TM
15:33 15.12.2011.

Bravo, pretplatu treba povisiti barem na 500 kn mjesecno,tako da lenguze odu na posao da zarade barem za pretplatu.Program im je dobar samo pretplata mala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije