Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javne tvrtke

HRT: Puna plaća i za dva dolaska na posao tjedno

HRT
Robert Anić/PIXSELL
22.05.2012.
u 12:00

Na Hrvatskoj radio-televiziji prava zaposlenika veća su nego u ostalim tvrtkama. Za 40 godina staža isplaćuje se jubilarna nagrada od 27.000 kn

Kolektivni ugovori u javnim tvrtkama uskoro će na reviziju. Uglavnom sve tvrtke radnicima osiguravaju regres, božićnicu, uskrsnicu, poklon za djecu, jubilarne nagrade i uvećanje plaće za 0,5 posto godišnje. Na Hrvatskoj radio-televiziji prava zaposlenika veća su nego u ostalim tvrtkama.

>> Neka od prava zaposlenih osigurana kolektivnim ugovorom na HRT-u

Dodatak za loše vrijeme

HRT u kolektivnom ugovoru ima odredbu po kojoj troškovi za zaposlenike moraju iznositi barem 32 posto ukupnih rashoda tvrtke, i to pod uvjetom da nema novog zapošljavanja. Iako je deklarativno na HRT-u objavljeno restrukturiranje, tvrtka je u prva tri mjeseca ove godine izdvojila 113,3 milijuna kuna za troškove radnika, što je 37,2 posto ukupnih rashoda. Ako troškovi radnika padnu ispod 32 posto rashoda, višak se mora uložiti u zaposlenike. Prosječna plaća iznosi 11.444 kune u bruto iznosu, što odgovara neto plaći od otprilike 7800 kuna. Osim standardnog uvećanja plaće za 0,5 posto svake godine, HRT-ovci imaju pravo na uvećanje za 0,15 posto prosječne plaće za svaku godinu rada u kući.

Kolektivnim ugovorom koji je potpisalo 11 sindikata utvrđeno je da radnik koji ne radi puno radno vrijeme, jer mu je posao takav da to ne zahtijeva, može dobiti punu plaću za svoj rad i to razdoblje koje je proveo radeći nepotpuno radno vrijeme uvažit će se kao da je radio normalnim tempom. To znači da netko tko ima jednu emisiju tjedno kao voditelj, može doći na posao dva dana u tjednu i svejedno zaraditi punu plaću. Uz osnovnu plaću na HRT-u radnicima se isplaćuje i naknada troškova prehrane u visini od 700 kuna bruto, a regres iznosi 5363 kune za tekuću godinu, što odgovara prosječnoj plaći u državi.

Prema informacijama iz krugova zaposlenika, uprava HRT-a otvara pregovore o isplati regresa i ukidanju naknade za topli obrok, a već nekoliko godina božićnicu se "isplaćuje" u potrošačkim bonovima. Za prošlu godinu tako su HRT-ovci dobili bon u vrijednosti 200 kuna. Bez obzira na nedostatak božićnice, dodaci na plaće na HRT-u su izdašni. Za rad po kiši, snijegu ili hladnoći plaća se 50 posto dodatka, a izvještavanje u uvjetima elementarne nepogode plaćeno je dvostruko više nego običan radni dan. Radnik koji dežura kod kuće ima pravo na 20 posto uvećanja osnovne plaće. Terenski dodatak iznosi 10 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, odnosno 536 kuna, a isplaćuje ga se umjesto dnevnice, koja iznosi 170 kuna.

Jubilarci relikt prošlosti

HRT-ovci dobivaju višestruko veće jubilarne nagrade od kolega iz državnog sektora. Dok je u većini tvrtki uvriježena nagrada za 10 godina provedenih u tvrtki 1500 kuna, na HRT-u ona iznosi oko 6000 kuna. Najveća jubilarna nagrada uglavnom je 5000 kuna, a na HRT-u taj se iznos penje na više od 27 tisuća kuna za radnike sa 40 godina radnog staža. Inače, resorno ministarstvo jubilarne nagrade doživljava kao relikt starih vremena, o čijem će ukidanju, kako smo pisali, pregovarati sa sindikatima.

Komentara 25

DU
Deleted user
14:45 22.05.2012.

zaboravili ste spomenuti da se mnogi na televiziji i šišaju i šminkaju, u radionicama se popravljaju mnoge osobne stvari, kombijima prevoze privatno a i mnoge se snimke za lovu presnimavaju za privatne potrebe... i lovu naravno.

Avatar rondo
rondo
14:49 22.05.2012.

sada će graknuti Sever, Mikleušević, Zuber i Kristić KRIVA JE HLOVERKA :-))))

JV
j.vojvoda
13:35 22.05.2012.

Kolektivni ugovor u HRT treba ukinuti odmah Nakon toga treba za 50% smanjiti djelatnike na HRT i na taj nacin ustedjeti ogromna novcana sredstva, a nakon toga ukinuti TV pristojbu za gradjane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije