Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poginuli snimatelj

HRT potpisao ugovor s izvođačima radova na izgradnji spomen-obilježja Gordanu Ledereru

Goran Radman
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
06.08.2015.
u 15:55

Gordan Lederer poginuo je prvi, na početku rata, stoga je i izgradnja spomen-obilježja njemu u čast bila prva u planu, rekao je Radman najavljujući i kako će HRT vrlo brzo započeti projekt izgradnje spomenika Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je poginuo na radnome zadatku u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

Na Hrvatskoj radioteleviziji danas je potpisan ugovor s izvođačima radova na izgradnji spomen-obilježja poginulomu snimatelju HRT-a Gordanu Ledereru. Uime HRT-a ugovor je potpisao glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, a uime izvođača radova njihovi predstavnici Tomislav Kamenarić, Marina Šurbek i Slavko Vuco. Spomenik Gordanu Ledereru Slomljeni pejzaž bit će svečano otkriven u ponedjeljak 10. kolovoza, na obljetnicu njegove pogibije 1991. godine na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, a pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske podižu ga Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija.

Glavni ravnatelj zahvalio je okupljenim izvođačima radova, koji su učinili sve kako bi projekt bio dovršen na vrijeme. „Hrvatska radiotelevizija ovime na neki način nadoknađuje ono što je možda trebalo i prije učiniti  – iako smo spomenikom unutar HRT-a već odali počast našim poginulim kolegama. Međutim, sada smo odlučili odužiti se spomenikom svakomu od naših poginulih kolega, i to na mjestu na kojemu su izgubili život”, pojasnio je Goran Radman.

Gordan Lederer poginuo je prvi, na početku rata, stoga je i izgradnja spomen-obilježja njemu u čast  bila prva u planu, rekao je Radman najavljujući i kako će HRT vrlo brzo započeti  projekt izgradnje spomenika Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je poginuo na radnome zadatku u Osijeku  u kolovozu 1991. godine.

Gordan Lederer rođen je u Zagrebu 21. travnja 1958., a diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Bio je vrstan znalac snimateljskoga zanata, a 1988. počeo je raditi na HTV-u. Osim po snimkama sa samoga početka Domovinskoga rata poznat je i po drugim snimkama, pa je tako svojom kamerom zabilježio i stradanja Kurda u sjevernome Iraku, a kao snimatelj se angažirao od samih početaka agresije na Hrvatsku. Snimao je događanja u Kruševu, Kninu, Lovincu, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak. Njegove snimke Banijska ratna praskozorja, na kojima je u ranojutarnjoj izmaglici uhvatio lica hrvatskih vojnika, njihove poglede i kretnje pri izviđanju neprijateljskih položaja popraćene pjesmom Brothers in arms mnogima su ostale u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

>> Dvadeseta godišnjica pogibije snimatelja Gordana Lederera

Komentara 4

Avatar navijač
navijač
17:17 06.08.2015.

Proči će još dosta vremena dok od ove udbaške prčije ponovo napravimo Hrvatsku radio televiziju. Ali i to će doći !

TV
tv5378
17:45 06.08.2015.

konacno se netko sjetio heroja koje mu je Hrvatska I ljubav prema istini bila zvjezda vodilja.

MO
morska
20:37 06.08.2015.

Ovih mi je dana jako zlo zato sto moram placati pretplatu, same vijesti kako je Hrvatska uzas od zemlje. Konacno se netko sjetio Lederera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije