Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2019. u 16:18

Znači li to da je “Srbenka” nedovoljno kvalitetna za HRT? Ili je za HRT ultraprovokativno prikazati ultraprovokativni dokumentarac o ultraprvokativnom kazališnom redatelju koji je napravio predstavu o ultraprovokativnom ubojstvu zagrebačke djevojčice?

Oliver Frljić koji se probio i do kazališne režije u redovnoj sezoni bečkog Burgtheatera do sada nije dobio najvišu hrvatsku državnu nagradu u kulturi koja nosi ime Vladimira Nazora. No, ono što nije dobio Frljić, dobio je dokumentarni film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića koji je nastao kao filmska reminiscencija Frljićeve riječke predstave o Aleksandri Zec. I u pravu je redatelj Zrinko Ogresta koji je u obrazloženju Nazorove nagrade za Slijepčevićev film rekao da se “Srbenka” uhvatila u koštac s tri anateme: slučajem ubojstva djevojčice Aleksandre Zec, kazališnom predstavom o njoj, ali i današnjim stanjem međuetničkih odnosa u Hrvatskoj. Pritom je Frljića nazvao ultraprovokativnim redateljem.

Frljić jest ultraprovokativni redatelj, pa su mu baš zbog te ultraprovokativnosti Austrijanci otvorili i vrata Burgtheatera. Ali svi koji imaju zrnce zdravog razuma složit će se s time da je ubojstvo maloljetne Aleksandre Zec nebrojeno puta ultraprovokativnije. Baš kao i reakcija hrvatske policije i tužiteljstva, a onda i sudstva na to ubojstvo. I upravo zbog trome i neproporcionalne reakcije hrvatske izvršne i sudbene vlasti na hladnokrvno ubojstvo djevojčice koja je u krivom trenutku na krivom mjestu (i to na idiličnoj Trešnjevki) imala kriva krvna zrnca, hrvatskog društvu su predstave i filmovi o Aleksandri Zec i te kako potrebni.

Stoga treba pohvaliti Ministarstvo kulture, ali i Odbor za dodjelu nagrade Vladimir Nazor što su baš “Srbenki” i njezinu autoru dodijelili godišnju nagradu Vladimira Nazora te pohvalili Slijepčevićevu kreativnost i smjelost. Kada već nije zaštitila malu Aleksandru Zec, hrvatska država je makar i naknadno zaštitila dokumentarni film kojem je Aleksandrina sudbina samo povod. Iako je “Srbenka” dobila najvišu državnu nagradu s područja umjetnosti u Hrvatskoj, to joj ipak nije otvorilo vrata prikazivanja u programima javne Hrvatske televizije.

O tom skandalu na samoj dodjeli Nazorovih nagrada u Hrvatskom državnom arhivu otvoreno je i žestoko progovorila i laureatkinja za životno djelo, operna pjevačica svjetskog glasa Dunja Vejzović. Učinila je to Dunja kada se u ime svih nagrađenih zahvaljivala na nagradama u izravnom prijenosu na prvom programu te iste Hrvatske televizije koja je već počela sa svojom ljetnom shemom pa nas na četiri programa upravo zatrpava prožvakanim reprizama. Poruka s Prisavlja je jasna. Možete gledati reprize, ali ne možete gledati “Srbenku”.

Znači li to da je “Srbenka” nedovoljno kvalitetna za HRT? Ili je za HRT ultraprovokativno prikazati ultraprovokativni dokumentarac o ultraprvokativnom kazališnom redatelju koji je napravio predstavu o ultraprovokativnom ubojstvu zagrebačke djevojčice? I to još u ovo ljetno vrijeme kada je bolje gledatelje opuštati reprizama. Iako se i među tim repriznim programima mogu pronaći i te kako ultraprovokativne teme ultraprovokativnih umjetnika. Ali one se ne odnose na Hrvatsku, nego na neke druge zemlje i neke druge ljude. Kao da je Hrvatska zemlja samih svetaca i anđela.     

Ključne riječi

Komentara 35

PR
prajdali100
16:54 24.06.2019.

Frljić nije ultraprovokativan već krajnje bezobrazan tip koji svoju Domovinu blati gdje god stigne.Nije vrijedan pomena...

MO
moškov
16:25 24.06.2019.

oliver frljic je vrlo neobrazovan tip covjeka koji sije zlo među ljudima evo pitanja za njega. .bi li dopustio da mu supruga iz vagine izvlaci hrvatsku trobojnicu ...neka to rezira doci cu pogledat tu predstavu pa neka cijena ulaznice budeude i 10 000 hrk.. i poklonit cu mu se do zemlje kao najvecem umjetniku....

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
21:38 24.06.2019.

Ne treba ništa reprizirati osim serijala Zločini komunizma koji je sada aktualan. Treba ga prikazivati i ujutro i u podne i poslijepodne i u vrtićima i u školama. To je izvor svih zala ovoga društva. Njima je svejedno je li njihova žrtva Rosemarie Ševo, Aleksandra Zec ili bezbroj djevojčica čije kikice su iznešene iz rova Barbara u Sloveniji. U Hrvatskoj svi zločini imaju istu adresu. Miniranje židovskog groblja i ubojstvo zagrebačke obitelji Zec i ovakve predstave su smišljane i smišljene u istoj glavi koja se onda zvala KOS a sada je disperzirana u bezbroj "nevladinih udruga" kojima onaj mali infantilni Frljić i ne zna da služi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije