Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljivi izvori energije

HROTE objavio natječaj vrijedan gotovo 260 milijuna eura za 607 MW novih, zelenih projekata

Darjan Budimir, direktor HROTE-a
Foto: HROTE
12.04.2024.
u 11:55

HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE d.o.o. (HROTE) 12. travnja 2024. pokrenuo je natječajni postupak za dodjelu potpora novim projektima u području obnovljivih izvora energije.

Natječajni postupak sastoji se od Javnog poziva koji je objavljen na web stranicama HROTE-a i trajat će 60 dana, nakon čega će HROTE objaviti Javni natječaj u dodatnom trajanju od 15 dana na kojem će nositelji projekta moći sudjelovati dostavom ponuda (osnovni kriterij za odabir dobitnih ponuda je cijena po MWh proizvedene električne energije). Natječaj je vrijedan 257,2 milijuna eura, a kvota iznosi 607,25 MW za vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane.

Natječaj se provodi u skladu s novim Programom državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom koji je donio HROTE, uz suglasnost i pozitivno mišljenje Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a čija ukupna vrijednost iznosi 286,8 milijuna eura za ukupnu kvotu od 658,25 MW.

Program je usmjeren na tri ključne mjere;

Mjera 1. - dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od 1 MW, s ukupnom kvotom od 417,25 MW (vjetroelektrane 60MW, sunčane elektrane 350 MW i hidroelektrane 7,25 MW), ukupne vrijednosti 153 milijuna eura,

Mjera 2. - dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage 200kW do 1 MW, odnosno do 6MW/18 MW za projekte u vlasništvu mikro, malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije, s ukupnom kvotom od 190 MW (vjetroelektrane 90MW i sunčane elektrane 100 MW), ukupne vrijednosti 104,2 milijuna eura,

Mjera 3 - dodjela zajamčene otkupne cijene za postrojenja snage instalirane snage 50kW do 200 kW, s ukupnom kvotom od 51 MW (sunčane elektrane 50 MW i hidroelektrane 1 MW), ukupne vrijednosti 29,6 milijuna eura.

Program državnih potpora je kreiran u skladu s najvišim europskim standardima i regulativama, uključujući Uredbu 651/2014 (GBER - Uredba o skupnom izuzeću), te nacionalnim zakonodavstvom koje regulira područje državnih potpora i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Objavljeni natječaj odnosi se na dodjelu tržišne premije za Mjeru 1. i Mjeru 2. Programa, nakon čega najavljujemo objavu natječaja za Mjeru 3., odnosno za poticanje projekata zajamčenom otkupnom cijenom.

Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu definira razvojne energetske projekte s ciljem osiguranja energetske neovisnosti Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na jačanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i konkurentnost energetskog sustava, a sve u cilju smanjenja potrošnje, emisija stakleničkih plinova, održivost energetskog razvoja i jačanju pozitivnog investicijskog okruženja. HROTE je do sada kroz sustav poticanja sklopio 1650 ugovora i tim omogućio razvoj preko 1500 MW projekata OIE. Cilj ovih mjera je nastaviti aktivno poticati implementaciju održivih rješenja te na taj način poticati zelenu budućnost Hrvatske. – izjavio je direktor HROTE-a, Darjan Budimir.

Ovaj natječaj predstavlja značajan korak naprijed u ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije i održivog razvoja Hrvatske, te pozivamo sve zainteresirane investitore da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za sudjelovanje u zelenoj transformaciji energetske budućnosti Hrvatske. Zahvaljujemo resornom Ministarstvu i ministru Damiru Habijanu koji su još jednom prepoznali važnost ovakvih programa potpore i dali podršku u realizaciji ovog Javnog poziva, a time i podržali rast i razvoj poduzetništva i projekata obnovljivih izvora energije, ali i put Republike Hrvatske u zelenoj tranziciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije