Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSS

Hrg: Porezna reforma osiromašit će lokalnu samoupravu za 220 mil. kn

branko hrg
Sergej Novosel/VLM
14.02.2012.
u 11:56

Dodatni problem novog proračuna je smanjivanje davanja za obrazovanje

Nove promjene u poreznom sustavu ne predstavljaju značajne Vladine reformske mjere i neće pozitivno utjecati na gospodarske trendove – poručio je novi predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg. – Te će promjene dodatno oslabiti lokalnu samoupravu jer ovakva izmjena poreznog sustava koja se tiče povećanja neoporezive osnovice mirovina i plaća ove godine umanjuje prihode lokalne samouprave za oko 220 milijuna kuna, što će rezultirati smanjenjem investicija u lokalnim sredinama – pojašnjava Hrg. Zbog toga će, tvrdi, proračun lokalne samouprave biti siromašniji dok će se povećanjem PDV-a dodatno puniti državni proračun.

– Iako se najavljivala decentralizacija, ove mjere jasno pokazuju da ćemo se još više centralizirati. HSS ima svoje ognjište na selu i mi se zalažemo za opstanak života tamo, no pitanje je kako će ono opstati kada zbog raznih izmjena lokalna samouprava stradava već treći put – primijetio je Hrg te dodao da HSS podupire zahtjeve mljekara i Vladu traži da se što prije uključi u pregovore s industrijama da ne bismo svi uskoro pili mlijeko u prahu umjesto pravoga svježeg mlijeka.

– Porasli su troškovi repromaterijala: umjetnog gnojiva, goriva i žitarica, a cijena mlijeka je pala za 30 posto. Ljudi koji se bave mljekarstvom zapošljavaju sami sebe i svoje obitelji, a ovakvim nepromišljenim porezima Vlada će stvoriti novi korpus nezaposlenih i trajno opustošiti hrvatsko selo – tvrdi Hrg. Povećanja poticaja u poljoprivredi, uz zemljišnu reformu koja nije provedena na odgovarajući način, nisu povećala produktivnost niti konkurentnost velikih farmera niti obiteljskih gospodarstava, stav je HSS-a.

– Vlada nije trebala snižavati proračunska sredstva namijenjena poljoprivredi i vjerujemo da će jednokratno smanjivanje poticaja u 2012. godini vrlo vjerojatno imati negativne učinke na prezadužene poljoprivrednike – kazao je predsjednik HSS-a.

Dodatni problem novog proračuna je smanjivanje davanja za obrazovanje, koje će se najviše ticati zaposlenih u odgoju i obrazovanju.

– Želimo biti zemlja znanja, a profesorima snižavamo plaće, to nema nikakve logike. Primjerice, zbog ukidanja dodatka na staž koji egzistira još od doba premijera Ivice Račana, imat će plaću manju za oko 600 kuna. To ne vodi nigdje – ustvrdio je Hrg koji smatra da se nova Vlada nije snašla. Nije mu jasno, kaže, kako su kao oporba osam godina primali plaću u Saboru i pripremali se za trenutak kada će doći na vlast, a sada, kad su konačno postali vladajući, ne znaju što bi i kako radili.

– HSS će uskoro Vladi predložiti projekt izgradnje domova za starije osobe koji donosi investiciju vrijednu 90 milijuna eura, zahvaljujući kojem se može zaposliti 900 ljudi, zbrinuti tri tisuće starijih osoba – zaključio je Hrg i dodao da se sve stranke i stručnjaci moraju uključiti u izrađivanju simulacije kojom će se procijeniti što će se ubuduće događati, hoće li i tko propasti vezano uz nove proračunske mjere.

Komentara 8

SL
slavonec
14:18 14.02.2012.

macaktom hss nije trgovačka stranka,nemojmo biti nekorektni hss je naj hrvatskija stranka

TR
tragopogon
14:22 14.02.2012.

Macaktom. Ako nisi znao HSS je promijenio vodstvo i više neće biti trgovačka stranka,a s vremenom ćete svi to shvatiti. Cilj HSS-a je borba za malog čovjeka. Kuda vodi ova vlada?Zar bi se trebalo šutjeti nakon najavljenih promjena?

MA
Macaktom
14:08 14.02.2012.

Pravi se našao komentirati stanje u poljoprivredi .... šef trgovačke stranke toliko isprostituizirane da nitko više sa njima ne želi imati posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije