Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči današnjeg glasanja

Hrelja: Pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna imat će samo 15 tisuća građana

Zagreb: Sjednica sabora započela izjašnjavanjem o podnesenim amandmanima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.04.2020.
u 11:25

Ovo što se sad predlaže i što se sad radi čista je glupost - kazao je Hrelja nezadovoljan što Vlada nije prihvatila njegov amandman na predložene izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Umjesto redovnog glasanja petkom, jer je sutra Praznika rada, u Saboru će se danas u podne održati glasanje o nekoliko zakonskih prijedloga i prijedlogu dopune poslovnika rada Sabora, o čemu se raspravljalo tijekom ovog i proteklog tjedna. A u oči glasanja oporbeni su zastupnici i zastupnice jutros, tijekom izjašnjavanja o predloženim amandmanima, iznosili još neka dodatna obrazloženja vezana uz amandmane te primjedbe zbog neprihvaćanja njihovih amandmana. 

Tako je, govoreći o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, u prilično oštrom tonu, ustvrdio da će povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna obuhvatiti najviše 15 tisuća građana, a ne, kako Vlada tvrdi, čak 200 tisuća. 

- Zakon će koštati najviše 13 milijuna kuna, ne 160 milijuna. Pred Sabor nikada nije došao lošiji zakon. Ovo je uvreda za Sabor i za umirovljenike, jer dvije trećine onih na koje se cenzus odnose zapravo su  umirovljenici. Već godinama, od 2013., bavim se ovom problematikom, predlažem, govorim, upozoravam, ali se to ne sluša. Znam što govorim i zašto govorim. A ovo što se sad predlaže i što se sad radi čista je glupost - kazao je Hrelja nezadovoljan što Vlada nije prihvatila njegov amandman na predložene izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.  

Prema Vladinom prijedlogu, kojeg oporba naziva predizbornim, povećao bi se prihodovni cenzus po članu obitelji na 1563 kune, a za samce na 2000 tisuće kuna. 

Vladina je procjena da će predloženim promjenama dodatnih oko 200 tisuća osiguranika ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna, za što će trebati osigurati dodatnih 160 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije