Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukoliko ne dovrše gradnju

Hrabri telefon u problemima, prijeti opasnost da će morati vratiti europski novac

Zagreb: Hana Hrpka, predsjednica Udruge Hrabri telefon
Sandra Simunovic/PIXSELL
26.04.2023.
u 11:25

- Najpovoljnija ponuda, koju smo i prihvatili, je iznosila 827.244 eura, što znači da nam već u startu nedostaje 116.274 eura, a sada u početku gradnje, pojavljuju se i izvanredni troškovi poput zamjene tla. Rok za sagraditi kuću nam je 31. prosinca ove godine i ne može se dodatno produžavati - ističe predsjednica udruge

Nije se samo Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, o kojoj smo neki dan pisali, našla u situaciji da mora moliti građane za pomoć kako bi dovršila izgradnju Centra za ranu dijagnostiku, za koji nedostaje oko milijun eura. I udruga Hrabri telefon traži pomoć jer i njoj prijeti opasnost da će morati vraćati europski novac ukoliko ne dovrši gradnju objekta u koji se planira useliti! Ta nevladina organizacija koja djeluje već preko 25 godina najprepoznatljivija je po svojoj savjetodavnoj telefonskoj liniji za djecu po kojoj i nosi ime. Prije četiri godine Hrabri telefon prijavio se na poziv za prijavu projekata unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije, s projektom nazvanim “Novi početak - širenje socijalnih usluga Hrabrog telefona“.

- Želimo još većem broju korisnika, djece i njihovim obiteljima omogućiti naše usluge i da sve usluge koje nudimo budu na jednoj lokaciji. Tako je tim projektom predviđena kupovina zemljišta, izrada građevinskog projekta te gradnja i opremanje kuće. Time bi se ujedno osnažio i rad udruge jer više ne bismo mjesečno plaćali dvije najamnine i dvostruke režije. Od tada su cijene za izgradnju značajno porasle, ponavljali smo nabavu za izvođača radova nekoliko puta, no cijene su samo rasle. Srećom, zemljište smo uspjeli kupiti odmah na početku provedbe projekta 2021. godine. Trenutno nam nedostaje oko 100.000 eura za izgradnju kuće – kaže predsjednica udruge Hana Hrpka. Ukupna vrijednost projekta je 1.109.032 eura, a sredstva namijenjena za gradnju iznose 710.969 eura.

- Najpovoljnija ponuda, koju smo i prihvatili, je iznosila 827.244 eura, što znači da nam već u startu nedostaje 116.274 eura, a sada u početku gradnje, pojavljuju se i izvanredni troškovi poput zamjene tla. Rok za sagraditi kuću nam je 31. prosinca ove godine i ne može se dodatno produžavati. Ako do tada ne uspijemo prikupiti dodatna sredstva koja nam nedostaju i kuća ne bude sagrađena s uporabnom dozvolom, morat ćemo cjelokupan iznos cijelog projekta vratiti, što znači da će vratiti sva sredstva koja je odobrila Europska komisija! - ističe H. Hrpka.

Udruga je stoga pokrenula kampanju i zamolila građane da im pomognu. Donirati mogu putem web stranice Hrabrog telefona, gdje se nude opcije doniranja putem kartica, KeksPaya i Aircasha. Također može se donirati izravno na račun udruge HR8824020061500118867 (Erste banka) ili putem donacijskog telefona 060 801 801. Donirajte kako bi linije Hrabrog telefona i dalje mogle zvoniti, poziva. Najviše nas zabrinjava sve veća potrebe djece i mladih za stručnom pomoći zbog problema s mentalnim zdravljem. Javljaju nam se djeca već u dobi od četiri godine, podjednako djevojčice i dječaci. Tako je Hrabri telefon tijekom 2022. godine zaprimio čak 244 upita s temom suicidalnosti. Za usporedbu, tijekom 2021. godine takvih je upita bilo 159, što je porast od 53 posto! - upozorava.

U siječnju 2021. godine kupljeno je zemljište u zagrebačkom naselju Dugave. Projekt “Novi početak – širenje socijalnih usluga Hrabrog telefona” predviđa objekt na području Grada Zagreba kao odgovor na trenutno neadekvatan prostor Hrabrog telefona, prekoračenih kapaciteta i radom na dvije lokacije. U novom i većem prostoru nastavit će se i proširiti aktivnosti prevencije institucionalizacije kroz više oblika savjetovanja - telefonska linija, e-savjetovanje te grupni i individualni rad za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu i mlade s problemima u ponašanju, žrtve obiteljskog nasilja, trudnice i roditelje s djecom do godine dana...

VIDEO: Skandal otkriven 2003.: KGB je krivnju za Černobil želio prebaciti na hrvatsku tvrtku 'Đuro Đaković'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije