Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka kod Stubice

Hrabri kmeti su ovoga puta izvojevali pravicu

Bitka
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
10.02.2014.
u 12:33

Scenarij bitke je promijenjen, seljaci su nadmoćno pobijedili vlasteline, iznenadivši ih u njihovoj utvrdi, pa su i posjetitelji slavili uz kmetsku hranu, grah i gulaš

“Na bunu se brati zdignite” - i ove je godine odjekivalo stubičkim krajem u sklopu 441. godišnjice Seljačke bune. Na poljani u Donjoj Stubici uprizorena je spektakularna manifestacija, ‘Bitka kod Stubice’, u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža te donjostubičke Turističke zajednice.

Puntanje kmetov

Početak obilježavanja godišnjice najvećeg seoskog ustanka iz doba feudalizma na ovim prostorima upriličen je tjedan dana ranije u Hižakovcu, kod rodne kuće Matije Gupca, gdje je uprizoreno puntanje kmetova i dogovori oko bune. Predvođeni Gupcem, gladni narod htio je pravicu. Zbog sve većih obveza prema gospodi, muka zagorskih kmetova je prekipjela. Seljaci su se protiv Tahija više puta žalili caru, ali ni on im nije pomogao. U dogovoru kod Gupca, svaka je kuća dala po jednog vojnika pa su kmeti naoružani vilama, motikama, te drugim oružjem te zime, 1573. krenuli su u borbu za pravicu.

Vatrene strijele poletjele su prema Tahijevu gradu. Ono što je za brojne posjetitelje ovoga puta bilo iznenađenje, jest promijenjen scenarij organizatora, pa nije došlo do uhićenja vođe Matije Gupca već je seljačka vojska iznenadila vlasteline u njihovoj utvrdi, napala ih te izvojevala pobjedu. Tahi je morao priznati poraz. U priredbi je sudjelovalo preko 100 statista i 150 članova udruga. Organizirane su interesantne, interaktivne radionice koje plijene pažnju i potiču na sudjelovanje kako i roditelja tako i djece, koji dolaze odjeveni u puntare ili vlasteline te na taj način sudjeluju u događaju. I ove godine u program su se uključili članovi Planinarskog društva ‘Stubičan’ koji su organizirali 44. pohod “Stazama Gupčevih puntara”.

Srednjovjekovni sajam

Povijesni događaj prati i srednjovjekovni sajam uz ponudu specijaliteta i zabavni program KUD-a Stubica. I ove je godine Matiju Gupca glumio Zlatko Mirt, a Tahija Zdravko Grabušić. Izvojevanu seljačku pravdu slavili su i brojni posjetitelji koji su pogošćeni kmetskom hranom, grahom, gulašom i kotlovinom. U Majsecovom mlinu nastupili su i glazbenici, Picksiebneri, Cinkuši i Zadruga. Za posjetitelje iz Zagreba, ove je godine bio osiguran i specijalni vlak za kojega je karta bila simboličnih pet kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije