Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO GANGUR

HPV 60% zaraženih dobije pri prvom spolnom kontaktu

Zagreb: Marko Gangur, koordinator projekta Budi mRAK
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.04.2022.
u 12:02

Marko Gangur, student Medicinskog fakulteta i koordinator kampanje “Budi mRAK”

U zagrebačkom Centru za zdravlje mladih započela su dva nova projekta: organizirano cijepljenje mladih do 25. godine protiv HPV-a te besplatni preventivni ginekološki pregledi i savjetovanja za studentice.

Nastavak je to kampanje “Budi mRAK” kojom se mladi educiraju o prevenciji i zaštiti od infekcije HPV-om, a koja je počela 2019. u okviru dugogodišnjeg projekta Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), usmjerenog na edukaciju mlađe populacije o najučestalijim karcinomima. Marko Gangur, student pete godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koordinator je kampanje.

Koji je cilj kampanje “Budi mRAK”?

U suradnji s HZJZ-om i Gradom Zagrebom od 2019. počeli smo se baviti zloćudnim novotvorinama uzrokovanim HPV-om jer smo uvidjeli da je cijepljenost protiv HPV-a u Hrvatskoj izrazito niska, premda je od 2015. cjepivo dostupno i besplatno za sve osmaše, a ovisno o dostupnosti doza i za sve mlade do 25 godina. Vidjeli smo koliko je potrebno da informaciju o važnosti cijepljenja protiv infekcije HPV-om prenesemo mlađim generacijama.

Zašto je infekcija HPV-om opasna i koliko se lako prenosi?

Infekcija HPV-om jedna je od najčešće spolno prenosivih infekcija. Prema nekim istraživanjima smatra se da je ima 80% spolno aktivne populacije, a da je 60% zaraženih dobije već pri prvom spolnom kontaktu. Naš je imunosni sustav u većini slučajeva dovoljno snažan da se obrani od same infekcije i ne dopusti da dođe do progresije u bolesti i maligna oboljenja koja ona može uzrokovati.

Međutim, ako osoba ima određenu predispoziciju i narušen imunosustav, recimo pušač je, češće konzumira alkohol ili joj je na drugi način oslabljen imunitet, može doći do raka. HPV se povezuje sa šest tipova raka. Može uzrokovati rak vrata maternice, rodnice, stidnice, anusa, penisa i orofarinksa, odnosno područja usta i grla. Posljednja tri oboljenja tiču se i muške populacije.

Koje je od navedenih malignih oboljenja najčešće?

U Hrvatskoj godišnje oko 300 žena oboli od raka vrata maternice uzrokovanog infekcijom HPV-om, a na godinu umre oko 100 žena. Izašle su nove smjernice za rak u području orofarinksa, pri čemu svaki tumor u tom području mora ići na testiranje da se vidi je li povezan s HPV-om ili nije, zato što je prisutan trend porasta dijagnosticiranja tih vrsta raka.

Tko se točno treba cijepiti protiv HPV-a i koliko je cjepivo učinkovito? Je li to jedino cjepivo protiv raka?

Hepatitis B povezuje se s karcinomom jetre, a cjepivo protiv hepatitisa B u kalendaru je cijepljenja. Cjepivo protiv HPV-a učinkovito je 90% kad je riječ o raku maternice, pokazuje studija objavljena u Lancetu, a znatno doprinosi smanjenju i drugih tipova karcinoma. Cjepivo je u RH namijenjeno učenicima 8. razreda, a ovisno o dostupnosti doza i svim mladima do njihova 26. rođendana.

Zašto ne i stariji?

Najbolje je cjepivo primiti dok osoba još nije spolno aktivna kako bi se stvorila protutijela. Preporuka WHO-a je da se ipak ide do 25 godina. Što je osoba starija, cjepivo nije toliko efektno zato što su ljudi u toj dobi već bili u kontaktu s određenim genotipovima, ali se pretpostavlja da ipak još nisu došli u dodir baš sa svih devet najčešćih genotipova koje cjepivo pokriva.

Cijepljenost protiv HPV-a u Hrvatskoj je udvostručena u zadnje dvije godine što se poklapa s kampanjom.

Puno radimo, provodimo edukacije u školama i učenici su jako zainteresirani. Educirali smo više od 3500 učenika, a ove će ih godine biti i više jer kampanja je postala prepoznatljiva pa nam se škole same javljaju i zovu da kod njih napravimo radionice. Prema zadnjim rezultatima anketa, 50% učenika nakon radionice izjavilo je da bi se cijepilo, ako to već nisu učinili. Ove godine njih 70% reklo je da se već cijepilo, tako da vjerujem da smo tome znatno pridonijeli svojim načinom komunikacije.

Kolika je cijepljenost?

U Zagrebu ona sada iznosi 40%, što je odlično. Međutim, ona je i dalje niska u odnosu na ono što zagovara Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da se cijepi 90% djevojčica do petnaeste godine.

Rekli ste da ste na radionicama shvatili da mladi gotovo ništa ne znaju o infekciji HPV-om?

Moramo vidjeti koliko učenici znaju o HPV-u prije i poslije radionice. Održava se jedan školski sat, na satu razrednika. Na početku im damo deset pitanja o infekciji HPV-om, a sada se postavlja 12 pitanja, od ove godine i putem aplikacije. Prvo je pitanje: “Tko bi se trebao cijepiti protiv HPV-a?”, a ponuđeni su odgovori: nitko, samo cure, samo dečki, cure i dečki. Jedno od pitanja je: “Kako se prenosi HPV?” a ponuđeni odgovori su: bliskim dodirom, seksualnim kontaktom, porođajem, svim navedenim načinima. Na temelju toga vidimo koliko su učenici upoznati s infekcijom HPV-om. Prije smo imali 10 pitanja, a prosječan učenik, bilo iz osnovne ili srednje škole, imao bi četiri točna odgovora.

Znači li to da i o drugim temama iz spolnog zdravlja ne znaju puno?

Nismo ih se doticali, bavimo se samo HPV-om.

Dva nova programa koja su uvedena u Centar za zdravlje mladih trebala bi pridonijeti svjesnosti o spolnom zdravlju.

Na inicijativu CroMSIC-a pokrenut je cijepni punkt jer smo uvidjeli da su studenti zainteresirani za cijepljenje, javljaju nam se na Instagramu i Facebooku jer ne znaju gdje mogu dobiti cjepivo. Uputimo ih njihovu liječniku, ali u Centru im je to puno dostupnije. 

Za studentice koje u Zagrebu nemaju primarnog ginekologa

Gdje se sada mladi mogu cijepiti protiv HPV-a?

Cijepljenje se odvija ponedjeljkom od 15.30 do 18.30 sati, slobodni termini mogu se vidjeti na stranici www.terminko.hr. Cijepljenje je besplatno za mlade do 25 godina bez obzira na to jesu li studenti ili zaposleni, a mogu doći i srednjoškolci u pratnji roditelja.

Novost je i to da sve djevojke koje nemaju svog primarnog ginekologa u Zagrebu, a došle su na studij iz drugih mjesta, mogu doći na ginekološki pregled. Naručivanje je putem Terminka, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 15 do 20 sati. Odmah se vidjelo da je to pun pogodak jer su termini do kraja travnja i u prvom tjednu svibnja već rezervirani.

>> VIDEO HZJZ objavio: Ukida se karantena, ovo su nova pravila za kontakt s pozitivnom osobom

Komentara 1

JM
JMN
12:34 14.04.2022.

Ima prevencija koja radi 100%. Čekajte oboje do braka i nema šanse da dobijete HPV.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije