Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio jubilej

HPD Slavulj održao zadnji koncert za 150 godina postojanja

Petrinja
Foto: Antun Petračić
1/5
27.12.2014.
u 09:53

Slavuljaši su od sinoć na zimskom odmoru do nove probe sredinom siječnja

Sudjelovanjem u svetoj misi i potom još koncertom u župnoj crkvi sv. Lovre, tradicionalno na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, sinoć je završila proslava 150. godina HPD Slavulj, osnovanog 1864.  Veliki jubilej obilježavao se cijelu 2014. uz visoko pokroviteljstvo predsjednika RH Ive Josipovića i supokroviteljstvo gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića i Sisačko moslavačke županije. Sinoć su pjevali gradski dječji i mješoviti zbor u kojem su i članovi Ženskog vokalnog ansambla Petrus i Muškog ansambla Petrinjski slavulji. Bio im je to deseti koncert u slavljeničkom nizu, uz još toliko drugih prigodnih nastupa po Hrvatskoj, ali i u Subotici, Prijedoru i Ljubljani.

- HPD Slavulj dio je prepoznatljive petrinjske kulturne tradicije, jedno je od pet najstarijih pjevačkih društava u RH, ali i najstarije u neprekidnom slijedu godina djelovanja, kazao je dugogodišnji predsjednik Slavulja Željko Crnković. Nakon 60 godina pjevanja u ovom društvu, sinoć se oprostio Miroslav Štajcar (75), prvi tenor neprekidno od jeseni 1954. Ušao je kao završeni osnovac, a nakratko prekidao samo tijekom studija veterine i obveza na poslu. Godinama je bio i član muškog vokalnog ansambla, a za dugovječno pjevanje na prošlomjesečnom glavnom svečanom koncertu nagrađen je poveljom Slavulja. Sada će nastaviti samo u župnom zboru sv. Cecilija pri crkvi sv. Lovre. 

Slavuljaši su od sinoć na zimskom odmoru do nove probe sredinom siječnja. 2015. bit će im u znaku  20 godina umjetničkog voditeljstva i dirigiranja Josipa degl' Ivellija, što će  obilježiti zasebnim koncertom skladbi ovog skladatelja i glazbenog stručnjaka rodom iz Dubrovnika, a s redovnim tjednim dolascima iz Zagreba.

>> HKUD Mošćenica i gosti plesali i tamburali na godišnjem koncertu u Petrinji

>> HPD Slavulj sinoć pjevao u katedrali sv. Nikole u Ljubljani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije