Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za poštu

HP zatvara Drežnik Grad, u Rakovici ne žele plaćati zakup

rakovica
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
30.05.2012.
u 10:52

Općina je predložila da plaćaju zakup 700 kuna, ali su Pošte tražile da ih oslobode obveza zato što prostor navodno posluje s gubitkom

Očajni smo i razočarani. Malo smo mjesto, borimo se za opstanak, a sada nam žele ukinuti poštanski ured obnovljen u Domovinskom ratu. Oni u Zagrebu ne razumiju da je to dio našeg života. Poštanski broj 47246 naš je identitet – razočarani su stanovnici Drežnik Grada, mjesta u općini Rakovica u Karlovačkoj županiji, čiji ured Hrvatska Pošta zatvara 1. lipnja.

Podaci - poslovna tajna

Drežničani će u srijedu u Zagreb donijeti i oko pet stotina potpisa, a u središnjici HP-a održat će se i sastanak. Nije sporan samo poštanski ured u Drežnik Gradu, nego i onaj u Rakovici.

Kako objašnjava načelnik Franjo Franjković, HP je proteklih sedamnaest godina za spomenuti prostor u središtu općine plaćala skromnu naknadu. Sada su odredili najam od 700 kuna, na što su reagirali iz Pošte i tražili da ih oslobode obveza zato što navodno posluju s gubitkom.

 – Tražili smo od njih financijske podatke, ali su nam rekli da je to poslovna tajna. Da su nam dostavili obračun prihoda i rashoda za poštanski ured u Rakovici, bilo bi jasno da nema nikakvih gubitaka, osim da ih krivotvore – ljutit je načelnik Franjo Franjković. Dodaje da su samo od općine Rakovica 2011. ostvarili 22.000 kuna prihoda. Kako se pošta nalazi u zgradi općine, svakodnevno vide brojne građane koji koriste njihove usluge.

 Novi ugovor ili natječaj

 Zbog turista promet je ljeti još veći, posebno kada se zna da se jedino u pošti može razmijeniti novac.

 – Zakonom i Odlukom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora nije predviđeno oslobađanje plaćanja. Ako to sada učinimo, javit će nam se i ostala društva i tvrtke koje neće željeti izvršavati svoje obveze. HP je profitabilna institucija koja skupo naplaćuje svoje usluge.

Nije poznato da su oni bilo koga oslobodili plaćanja, pa čak ni korisnike socijalne skrbi. Posebno ne općinu Rakovica od koje ostvaruju prihode daleko veće od plaćenog zakupa za prostor.

Praktično su ga besplatno koristili, a sada nas optužuju da zbog zakupa posluju s gubitkom. Ako je netko na gubitku, to smo onda mi. Nismo za ukidanje poštanskog ureda, ali zakup se mora plaćati.

Ako ne pristanu na potpisivanje novog ugovora, pokrenut ćemo otkazni postupak i raspisati javni natječaj – odlučan je načelnik općine. Iz HP-a su poručili da će o slučaju Rakovica i Drežnik Grad odgovoriti nakon današnjeg sastanka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije