Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRH TURIZMA U VRHU Investitor je tvrtka Quada projekt, na čijem je čelu domaći čovjek

Hoteli sakralnog predznaka i nova Betanija vlč. Sudca

14.01.2009.
u 15:49

Turističko naselje na Strigaru pokraj Vrha bit će budući pastoralni centar vlč. Zlatka Sudca. Ta informacija procurila je u javnost nakon što je registrirana izdavačka tvrtka Joshua, s vlč. Sudcem na direktorskom mjestu, čiji je prvi zadatak bio tiskanje knjige Dunje Ujević “Zlatko Sudac, razgovori”. Tada se čulo da će Joshua izdavati CD-e sa snimkama seminara, te da će, zajedno s Krčkom biskupijom, prikupljati od donatora novac za gradnju budućeg pastoralnog centra s dvoranom u koju će stati tisuću ljudi.

To mi je prvi glas
Svojevrsna potvrda bila je informacija da tvrtka Quada projekt iz Zagreba, na čijem je čelu domaći čovjek Vjekoslav Mrakovčić, ima blagoslov Krčke biskupije za gradnju luksuznog hotelskog naselja u čijem će središtu biti crkva, zvonik i popratne dvorane.

- To mi je prvi glas. Biskupija nema s tom investicijom ništa, kazao nam je generalni vikar Krčke biskupije, mons. Ivan Kordić.

Da gradi pastoralni centar našeg najpoznatijeg karizmatika, demantira i Vjekoslav Mrakovčić. Tvrtka Quada projekt želi, prema njegovu objašnjenju, sagraditi u Vrhu luksuzno hotelsko naselje u čijem će središtu biti i kojim će dominirati crkva i zvonik.

- Križ, crkva i vjera, temeljne su postavke na kojima počiva zapadna civilizacija, pa smo i mi, kao invesitori, taj dašak zapada željeli ugraditi u buduće turističko naselje, što ne znači da ima sakralni predznak, kako su neki protumačili. Slijedom toga počelo se vjerojatno pričati o pastoralnom centru vlč. Sudca, što nije točno, ali bio bih počašćen da mi, ako se i kada bude gradio, biskupija povjeri taj posao, kaže Mrakovčić.

Potvrdio nam je da za sakralni dio ima blagoslov Krčke biskupije, jer su o planovima tvrtke biskup i generalni vikar čuli prije nego gradonačelnik Krka.

Nova radna mjesta
Tvrtka Quada je kupila 26 hektara zemljišta i planira kupiti još toliko, ali početak gradnje hotelskog naselja još je neizvjestan jer je to u prostornom planu poljoprivredno zemljište.

- Prijedlog izmjene prostornog plana mora u Županiji pokrenuti Gradska uprava. Čini mi se da to ide presporo, premda novi hotel u Krku nije sagrađen 30-ak godina. Zemljište je pod makijom i ne bi trebalo biti problema. Uostalom, ja sam tamo rođen i nikad mi ne bi palo napamet tražiti prenamjenu obrađenog poljoprivrednog zemljišta, kaže Mrakovčić.

Turističko naselje koje je još u idejnom projektu, investicija je vrijedna oko 160 milijuna eura, a jamčilo bi približno 1200 novih radnih mjesta.

- Naselje bi imalo oko 2500 postelja, gradilo bi se terasasto s nekoliko bazena između terasa, od mora bi bilo udaljeno 800-injak metara, a krovovi bi se zelenom bojom uklopili u okoliš. Koristili bismo solarnu energiju, a zelene površine polijevale bi se pročišćenom vodom iz kanalizacije. Mislim da bi Krku takvo hotelsko naselje s pet zvjezdica trebalo, zaključuje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije