Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hotel u koji na vikend odlaze i sami Zagrepčani

Prije korone bio je zatvoren samo dvaput, u Drugom svjetskom ratu i zbog preuređenja 2004. Tada je Pogorelić bio jedini gost
24. lipnja 2020. u 22:49 0 komentara 1840 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

Nijedan hotel nije Zagreb u mjeri kao što je to Esplanade, niti je i u jednom zagrebačkom hotelu toliko očita pripadnost građanskoj Europi. Nije ga slučajno još Krleža spominjao kao točku s koje na ovim prostorima Europa i počinje. Taj kultni hotel ove godine puni 95 godina. Bez rođendanskih svjećica i velikog slavlja, obljetnica ipak pada u godini korone i neizvjesnosti, trenutačno s gostima u dvadesetak od dvjestotinjak luksuznih soba.

u Švicarskoj Hotel nudi luksuzni 'covid-19' paket: Teretana, liječnici, medicinsko osoblje

Kako gotovo stoljetnu Esplanadinu povijest, čija je priča 1925. počela na mjestu gradskog klizališta, sabiti u jedan tekst? Hotel kojem je u mnogočemu sudbina da bude prvi – kao poprište ljubavne priče autorice Elene Tessadri ima i svoj, istoimeni roman – odavno je više od hotela, institucija u branši i komadić slagalice zagrebačke svakodnevice. Ušao je i u domove. Mnogi su zagrebački klinci kad bi se nećkali oko jela, kako je svojevremeno podsjetio pokojni Večernjakovac Zvonimir Milčec, od mama čuli: ‘Kaj, ovo ni dost fino, gospon bi valda jel u Esplanadi?’ Veze Zagrepčana i Esplanade možda su nekad bile i prisnije nego danas kada Zagreb ima puno hotela i dobrih restorana. Ali zato se u Esplanadi mogu pohvaliti da im Zagrepčani sad dolaze čak i na vikend. U godini 95. obljetnice hotel ima više specijalnih ponuda za 95 kuna, a za Zagrepčane i povlaštenu cijenu noćenja od 95 eura.

Pričala sedam jezika

– Prije nekoliko godina uočili smo da smo zanimljivi za boravak i sugrađanima. Uglavnom su to parovi, koji si žele malo ugoditi, odmaknuti se od svakodnevice, a da ne moraju putovati. Često tijekom vikenda i ne izađu iz hotela, uživaju u odličnoj kuhinji, biranim vinima, priušte si masažu – kazuje Esplanadin direktor Ivica Krizmanić, koji je u tom hotelu počeo kao vratar, prošao sve stepenice, a 2012. postao i direktor.

Zapala ga je i kriza kakva se ne pamti. Uostalom, samo je dvaput prije korone Esplanade bila zatvorena: u Drugom svjetskom ratu kao sjedište Wehrmachta i Gestapa i tijekom potpunog preuređenja 2004. Uz to se preuređenje, inače, vezuje i zanimljivost za koju šira javnost ne zna. Stalni Esplanadin gost Ivo Pogorelić inzistirao je da prenoći i nakon što je hotel zatvoren, pa su jednu noć u praznom, mračnom hotelu proveli samo on i čuvar. Samo jednog gosta imali su u hotelu i nedavno, kad je Esplanade otvorena nakon korone. Stigao je iz zarazom teško pogođene Italije.

Originali? Kako je Hrvat dobio dva Picassa od mađarskog Židova iz Sombora?

Kroz 95 godina nema, pak, nacije koja nije prošla kroz Esplanadu. Poduža je i lista slavnih: Orson Welles, Elisabeth Taylor, Maria Callas, Louis Armstrong, Ike i Tina Turner, Cliff Richard, Eros Ramazzotti, Sting, Franz Beckenbauer, Paolo Coelho, Chris Rea, Robbie Williams, Shakira, Cristiano Ronaldo... Državnike, kraljeve, princeze i ne brojimo. Bogatoj Esplanadinoj prošlosti dulje od dva desetljeća svjedočila je i bivša direktorica turističke zajednice Zagreba, doktorica znanosti Amelia Tomašević. U Esplanadi je počela kao PR-ovac 1982., a od 1995. do 2004. bila je generalna direktorica.

– Standardi su bili visoko postavljeni. Prva PR-ovka nakon Drugog svjetskog rata, recimo, bila je Lenka Mrđen, koja je govorila čak sedam jezika. Inače, Esplanade je već 1964. postala prvi hotel u InterContinentalovu lancu u socijalističkim zemljama, a tri godine kasnije i najbolji hotel tog lanca u Europi – podsjeća gospođa Amelia na jedno od prvih visokih međunarodnih priznanja, koja u Esplanade ne prestaju stizati.

– Moj prvi direktor Branko Jakopović je i doveo InterConti u Hrvatsku. Bio je vizionar, vjerojatno naš najbolji hotelijer svih vremena, pravi čarobnjak. U vrijeme kad se na uvoz porculana i drugih stvari iz inozemstva čekalo mjesecima, ako je kvota bila ispunjena, on je to rješavao. Kad kod nas nije bilo egzotičnog voća i delikatesa poput guščje jetre, kavijara, puževa... U Esplanadi je bilo čak i kornjačine juhe. Upravo je Jakopović uspio nagovoriti Labud, Saponiu i Podravku da počnu proizvoditi hotelska pakiranja maslaca, marmelade, šampona, sapuna.

Njeguju fine dining

Gosti su to nagrađivali dolaskom i vjernošću. Za goste Esplanadina casina iz Milana su letjeli posebni čarteri, a kao rezultat uspješnih godina 1975. je osnovano poduzeće Esplanade Hoteli, a uskoro počela i gradnja InterContinentala, današnjeg Westina.

Ana Grgić Slavlje za nepce Chef Ana Grgić imala je čast uz dvije vrhunske chefice pripremati jela na proslavi Dana žena u luksuznom hotelu u Marseilleu

Osamdesetih je hotel dobio i francuski bistro, prvi ostakljeni ulični lokal u ondašnjoj državi u kojem se šampanjac i vino točilo na čaše. Domovinski rat donio je izvanredno stanje, izbjeglice, a često su jedini gosti bili novinari i političari. Tih ga je godina vodio Đuro Miladin, koji je 1994. otvorio restoran Taverna Croatica s jedinstvenom prodajnom izložbom hrvatskih naivaca na zidovima. Treba li napominjati i da su prvi sommelieri u to vrijeme stasali u Esplanadi? S Amelijom Tomašević hotel već 1996. posluje odlično zahvaljujući ugovoru o smještaju visokih časnika NATO-a. Početkom 2000-ih hotel kupuje Austrijanac Herbert Haselbacher iz Beča.

Esplanadino lice je, uz direktora Krizmanića, svakako chefica Ana Grgić, čiji su prethodnici bili poznati Stevo Karapandža i Branko Žufika.

– I dalje njegujemo fine dining. Konkurencija je velika, u Zagrebu je sve više odličnih restorana, ali i sami gosti su sve upućeniji u gastrotrednove, mnogi više ne trebaju ni pomoć oko izbora vina - kaže Krizmanić koji s optimizmom gleda u turističku budućnost Zagreba.

Slavni štrukli iz radionice Esplanadinih kuhara izlaze već desetljećima. Na jelovniku su bili već pedesetih godina, a Esplanade ih je predstavila od Acapulca do Tokija. Kada je turski predsjednik Demirel boravio u Esplanadi rekao je da bolji burek nije jeo u životu.

11.02.2016.,  Zagreb -  Slasticarka Mirjana Spoljar. Photo: Petar Glebov/PIXSELL Najnagrađivanija slastičarka Kolače pečem Bobu Dylanu i Stingu, a suprug mi je najveći kritičar

– Naši su se kuhari malo uvrijedili, štrukli nisu burek, štrukli su štrukli! Nisu, naravno, ni štrudla, kako smo čuli od nekih drugih gostiju, a zgrozili smo se kad smo svojedobno čuli da kuhar iz jednog novootvorenog hotela u Zagrebu, inače iz Južne Afrike, na jelovniku nudi ‘oplemenjene’ štrukle. Sa suhim marelicama ili s umakom od rajčice i bosiljka!? Odmah smo pitali: ‘oplemenjuje’ li se Sacher torta? Naravno da ne! E pa štrukli su naša Sacher torta, ne diraju se! – kaže Amelia Tomašević.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.